Lees-spurt

Er was een periode, dat ik erg weinig las, maar de laatste tijd heb ik weer zin in lezen. Dat resulteert meteen in een bespreking van drie boeken.

De gelukkigste man ter wereld

Eddie Jaku (Abraham Jakubowicz )werd in 1920 als Joodse jongen geboren in Duitsland. In 1945 werd hij door geallieerde soldaten gered uit handen van de nazi’s. Hij woont sinds 1950 met zijn familie in Australië. Pas in 2019 schreef hij zijn bijzondere levensverhaal op.

Het is een onvoorstelbaar verhaal over, alle horrorpraktijken die hij mee maakte in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij kroop een aantal keren door het oog van de naald en overleefde de oorlog. Hij beschouwt zichzelf nu als de gelukkigste mens ter wereld. Hij heeft geleerd, dat het leven mooi kan zijn, als je het mooi maakt. Dat je kunt kiezen voor geluk ook tijdens de jaren vol verdorvenheid en leed. In het boek laat hij zien hoe hij dat gedaan heeft en wat steeds zijn drijfveer was om te willen leven. Een pakkend, prachtig boek.

Wij zijn licht

Een beklemmende maar ook een heel vermakelijke roman. het verhaal is geïnspireerd op een nieuwsbericht van het overlijden van en vrouw in een Utrechtse woongroep in 1917.

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. 

De opbouw van het boek is heel apart. Elk hoofdstuk wordt verteld door een andere betrokkene bij de gebeurtenis. Zo’n betrokkene kan ook een persoon zijn of een ding, maar ook een emotie of iets uit het rechtssysteem. Maar wie de schrijfster ook aan het woord laat, vanuit de betreffende hoek kom je als lezer elke keer weer meer aan de weet over hoe de vork in de steel zit en wat er nu echt gebeurd is. Ik vond het fenomenaal hoe de schrijfster zich heeft ingeleefd in elke ‘verteller’. Wat een fantasie of inlevingsvermogen kwam daar aan te pas! Een goed geschreven verhaal, erg bijzonder.

De zeven zusters, deel 1

Ik was nog nooit aan die serie begonnen, maar nu is deel 1 dan toch uit. Het is geen garantie, dat ik ze alle zeven ga lezen. Dit boek was een hele pil, maar las als een tierelier. Heerlijke ontspanning! Het verhaal in het kort:

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?
De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

8 gedachtes over “Lees-spurt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s