Overgave

In het Rietveldpaviljoen in Amersfoort wordt 003fotostad georganiseerd.

Dat houdt in, dat fotoclubs uit Amersfoort hier het werk van hun leden ten toon stellen.

Daarnaast mocht mijn nicht Gerda Kalmann exposeren. Als thema voor haar foto’s koos ze Overgave.

Inderdaad ook vol overgave gaf Gerda haar gasten een toelichting op haar foto’s.

Ze noemt het genre van haar foto’s zelf reisfotografie. Ze reisde ervoor naar verschillende landen. In Spanje, in een plaatsje dichtbij Salamanca wilde ze op Goede Vrijdag een processie bijwonen, maar die werd vanwege het slechte weer afgelast. Het Christusbeeld werd wel vol toewijding van zijn sokkel gehaald en in plaats van in de processie nu de kerk binnengedragen.

In Roemenië raakte ze verzeild in een oud klooster, waar ze toevallig ook voorbereidingen van een katholiek feest meemaakten. De broeders leven daar zonder elektriciteit en doen ’s avonds dus alles bij kaarslicht.

Ook beelden vanuit de orthodoxe kerken getuigen van devotie voor hun God. Helaas kan ik daar geen voorbeeld van laten zien, maar Gerda maakte er prachtige kleurrijke en sfeervolle opnames van.

Gerda’s laatste project speelde in India. Daar bezocht ze verschillende keren heilige rivieren op. Langs de Ganges, vinden op diverse plekken religieuze festivals plaats, Kumbh Mela. Zo’n festival duurt een paar maanden. Het verhaal gaat, dat Vishnu, de grondlegger van het Hindoeïsme een paar druppels van zijn onsterfelijkheidsdrank had geknoeid. De mensen willen een duik nemen in het heilige water van de Ganges. Naast de gewone pelgrims komen de saddhu’s naar de festivals toe. Het zijn mannen, die het wereldse leven hebben afgezworen en trekken door het land in saffraankleurige gewaden. Ze krijgen gratis onderdak en eten. Dan heb je ook nog naga’s. Ook zij hebben het wereldse leven afgezworen en hun leven bestaat grotendeels uit meditatie en contemplatie. Zij hebben in tegenstelling tot de saddhu’s echt van alles afstand gedaan, bezittingen, familie en kleding. Zij hebben alleen hun eigen lichaam en laten alles groeien daaraan. Zij smeren zich in met witte as en vallen daardoor het meest op. Dit alles met nog veel meer prachtige foto’s is te zien en te lezen in Gerda’s boek ‘Ganga Naga‘.

Het Rietveldpaviljoen is, zoals de naam al zegt, gebouwd naar een ontwerp van Rietveld. Met zijn hoge raampartijen lijkt het me uitermate geschikt voor zo’n tentoonstellingen als deze. Toch wist een man van de organisatie mij te vertellen, dat er wel wat nadelen zitten aan het strikt aan de bouwvoorschriften houden van Gerrit Rietveld. Ik had zelf ook al wat lekkageplekken ontdekt op de muren, maar de man wees me op de haakjes. Het leek Rietveld handig om die bij voorbaat in de muren te slaan, zodat je altijd wel een geschikte haak kunt vinden voor je schilderij of foto en krijg je geen gaatjes, die je later weer weg wil hebben. Zo’n muur ziet er zo uit.

Helaas blijkt het in de praktijk toch niet zo handig. De haakjes zitten net niet allemaal op dezelfde hoogte, zodat de lijsten scheef komen te hangen, En verder steken de haakjes niet allemaal even ver uit de muur, wat ook weer voor gammele constructie zorgt. Toch had Gerrit Rietveld een goede kijk op wonen, getuige de spreuk hoog aan de wand.

10 gedachtes over “Overgave

 1. Wat een interessante foto’s maakte je nichtje! Geweldig dat ze zulke mooie reizen maakte ook.
  Ik ben dol op Rietveld. Die haakjes vind ik wel een vondst, maar dan moeten ze wel met precisie geplaatst zijn. Beter dan al die dichtgestopte gaten die ik hier in de muur heb van vorige bewoners.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie foto’s gemaakt tijdens haar vele reizen. Is toch geweldig om dat te tonen op een expositie. Ik heb al gekeken of ik daar een expositie kan bezoeken, maar op ma.23 augustus is het gesloten. Die dag start ik vanuit Amersfoort mijn derde week van het Marskramerpad!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat maakt je nicht indrukwekkende foto’s en wat leuk dat ze naast Amersfoort ook hier een eervol podium krijgt.
  Voor een processie in Spanje of Portugal moet ze beslist nog eens in de herkansing gaan. In de Heilige Week kun je daar je hart ophalen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben een groot liefhebber van alles wat Gerrit maakte en verzon… Hij had daar zijn eigen visie op. De getoonde foto’s van jouw nicht zijn heel mooi en geven de sfeer heel goed weer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s