Jacques Hamelink

Het stond in de krant:

De dichter en schrijver Jacques Hamelink is overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Querido. Jacobus Marinus Hamelink was 82 jaar oud. Hij overleed in de nacht van 16 op 17 november, aldus Querido. Hamelink publiceerde in literaire tijdschriften als De Revisor, Raster en Tirade. Hij debuteerde in 1964 met de dichtbundel De eeuwige dag. Zijn laatst verschenen werk was Solituden, songs, dat vorig jaar verscheen. In 1988 werd Hamelinks oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Eerder kreeg hij onder meer de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor de verhalenbundel Het plantaardig bewind uit 1964. Voor Gemengde tijd uit 1984 ontving hij de Herman Gorterprijs.

Laat deze van oorsprong Zeeuwse dichter / schrijver nou samen met zijn vrouw bij ons in de straat wonen, een paar huizen verderop. Wij hadden wel eens contact. Hij was aardig, maar hij liet zich niet goed kennen, We hebben ook wat van zijn dichtbundels in de kast staan, maar ik moet bekennen, dat zijn gedichten niet echt aan mij besteed waren.

We waren helemaal verrast door zijn dood. Je zag hem zo weinig buiten. Het was echt een kluizenaar. Hij ging wel eens naar Amsterdam, dan zag je hem bij de bushalte of naar het dorpscafé. Verder liet hij zich niet in met het dorp. Hij werkte in zijn tuinhuis.

Het hield me wel eens bezig hoe zo’n man leefde. Hij had duidelijk weinig of geen behoefte aan mensen. Een erudiet man die voortdurend in zijn hoofd zat en daar genoeg voldoening uit haalde.

bron: internet

Het was bijzonder om hem gekend te hebben.

12 gedachtes over “Jacques Hamelink

  1. Nou, dit is wel weer heel apart. Jacques Hamelink kwam uit Driewegen , dat ligt naast Terneuzen. En zijn middelbare school was het Petrus Hondius Lyceum in Terneuzen. Dat was ook mijn middelbare school. Hij was al weg toen ik aantrad, maar zijn naam werd best vaak genoemd toen. Ik geloof dat hij er ook nog les heeft gegeven. En er was iets met de schoolkrant, maar dat weet ik niet meer zo goed. Ik heb een paar boeken van hem geprobeerd o.a Ranonkel. Maar dat waren voor mij geen boeken om nog eens te lezen

    Geliked door 1 persoon

  2. Een beetje laat.Ik herinner me jacques hamelink nog goed. Ik heb een jaar les van hem gehad op het Petrus Hondius lyceum in Terneuzen. Bijna altijd een zwart leren jasje aan (niet bruin) .Hij was heel aardig en vlot in omgang met de leerlingen. We noemden hem Ko pils.Dronk graag een biertje. Ik heb in die tijd nog al eens een biertje gedronken met hem buiten schooltijd in café de Graanbeurs in Terneuzen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s