Maasvlakte

We gingen op de industriële toer. Daarvoor reisden mijn F-maatjes en ik op een vrij grijze, koude dag af naar de Maasvlakte Het enorme havencomplex is een indrukwekkend geheel. Eerst reden we naar de landtong. Die strook land grenst aan de ene kant aan Nieuwe Waterweg en aan de andere kant aan het Calandkanaal. Aan de overkant ligt Rozenburg.

Zeeschepen kunnen hier rechtstreeks de rivier opvaren en aanmeren bij het bedrijf naar hun keuze. Alom industrie dus.

Op de Nieuwe Waterweg is wel een stormvloedkering gebouwd. Die gaat alleen dicht bij extreem hoog water. Je ziet hier maar een gedeelte van het immense complex.

Een uitkijktoren hielp om overzicht te krijgen over het gebied.

Bij de scheepswerf van Thialf/Heerema haalden wij ons hart op aan de vele industriële details. Het gaat me boven de pet wat ze er doen, maar ik hou van de roest, de buizen, de kettingen enz.

Gek genoeg vind je hier ook natuur. Vroeger, voordat de Nieuwe Waterweg werd gegraven was Rozenburg een eiland en was hier natuurgebied. De landtong is daar eigenlijk nog een restant van. Je parkeert je auto helemaal aan het eind van de tong en je kunt een wandeling door de natuur maken, omgeven door drukke bedrijvigheid van de industrie.

Toen we de landtong afreden, op weg naar een boot, die ons nog meer indrukwekkends zou laten zien, alleen dan vanaf het water, zag ik dit beeld en kreeg er hele fantasieën bij. Wat doet ze daar? Op wie wacht ze? We zullen het nooit weten.

10 gedachtes over “Maasvlakte

 1. Fantastisch verslag en foto’s Jeanne, met name die details. Ik ga gauw weer eens de IJmuidense haven in ook al is dat flink behelpen in vergelijk met deze Maasvlakte (maar wel dichterbij).

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor een fotograaf is het daar een Mekka. De Tweede Maasvlakte is ook een aanrader, maar dan wel op de rondvaartboot stappen. Grappig dergelijke autobanden (kleiner stootkussen?)gebruikte ik ooit eens in de tegenstelling droog-nat. Je roestige details zijn echt prachtig. Albelli kan er mooie kaarten van maken.

  Geliked door 1 persoon

 3. De Maasvlakte is zeker een uitgestrekte vlakte van industrie.
  Natuur is er volop te vinden, ik was toen met een rondvaart ook verbaast wat er te zien was aan zeehonden en vogels. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s