Landgoed Waardenburg – Neerijnen

Eerst werd ik verrast door de uitnodiging om samen met Marthy en Mart een nieuwjaarsdag-wandeling te maken. Waarom ook niet en ik vertrok al op tijd naar Utrecht. Daar werd ik opgehaald en bij ’t Stroomhuis, een oud schakelstation van de Nuon. Het is een karakteristiek pand met een monumentale, industriële uitstraling. We begonnen gezellig met de meegebrachte koffie op het gesloten terras.

De wandeling startten we op landgoed Waardenburg en de route leidde door een prachtig bosachtig park. Het is winter, maar ook nu was het er goed toeven en opvallend vogelrijk.

Buiten het bos zagen we het 17e eeuwse kasteel Waardenburg liggen.

’t Was een verrassend landschap daar in de uiterwaarden van dit rivierengebied langs de Waal, Prachtig, temeer omdat ook de zon zich liet zien en het waren weldadige temperaturen om te wandelen. We maakten een omtrekkende beweging rondom het kasteel en beklommen uiteindelijk de winterdijk.

Daar op de Waaibandijk zagen we dat we niet de enigen waren die een Nieuwjaars wandeling aan het doen waren.

We keken uit over de uiterwaarden met zicht op de vele knotwilgen

We passeren kasteel Waardenburg nu aan de andere kant en wat dichterbij.

Er zijn drie gebouwtjes karakteristiek en gezichtsbepalend aan deze dijk, de Korenmolen, het kasteel en een dijkhuis, dat nu als museum is ingericht.

De treinbrug en de nieuwe brug van de A2 over de Waal zijn tijdens deze wandeling steeds op de achtergrond te zien.

Ongeveer halverwege ons rondje duiken we van de dijk naar beneden de uiterwaarden in. Wat we daar nog allemaal zien, houden jullie te goed.

23 gedachtes over “Landgoed Waardenburg – Neerijnen

 1. Een mooie wandeling! Nets als hier zie ik dat het op sommige plekken enorm drassig is/was én warm… want ook hier zagen we mensen hardlopen in korte of mouwloze topjes. Ongelooflijk. Die man in zijn blote bast spant de kroon.

  Like

 2. Leuk om zowel jouw foto’s als die van Marthy te zien! En foto’s van hele bekende plaatjes: we hebben zo’n twintig jaar in Zaltbommel gewoond. Er liggen heel wat zweetdruppeltjes daar van ons: zowel ‘fietsdruppels’ als van wandeldruppels’. Het blijft mooi, de Waal met z’n dijken en uiterwaarden!

  Geliked door 1 persoon

 3. De industriële uitstraling heeft wel iets, past helemaal bij de omgeving.
  Het lijkt herfst als je de paden ziet, maar het is echt winter.
  Een frisse meneer, kom je weinig tegen. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s