Beethoven: Lost in silence

Na een paar dagen, vanwege de storm aan huis gekluisterd te zijn geweest, was de uitnodiging om op zondagmiddag naar een concert te gaan, wel heel aanlokkelijk. Helaas werd er weer een code oranje aangekondigd voor het eind van de middag en avond. Wat te doen, want het theater Koningsduyn was niet naast de deur, maar in Castricum. Bij een check op de NS site kon dat geen belemmering zijn, want alle treinen reden op dat traject. Dus ik nam de gok. Alle openbaar vervoer, dat ik nodig had om er te komen en dat is naast de trein ook de bus en de metro, reed stipt op tijd. Ik was weer thuis toen storm Franklin echt de kop begon op te steken.

In de tussenliggende tijd hadden M en ik een aparte middag. We luisterden naar muziek van Beethoven. Vier topmusici, één horende en één dove acteur/danser geprobeerd om in de huid van de legendarische Beethoven te kruipen om te begrijpen, wat het proces van langzaam doof worden doet met iemand die componist is en leeft van en voor de muziek.

Je zag hoe de gevierde componist met zijn vernieuwende muziek langzaam het vertrouwen verliest in zijn mede-muzikanten, als hij die op een muzikale schnabbel betrapt en ook hoe hij wantrouwend gaat staan tegenover dokters, zijn geliefde en dat alles doordat de stilte een al groter deel van zijn leven dreigt te worden.

Ook in de aankleding zaten verwijzingen naar de aankomende doofheid. De rook, die voortdurend werd ingeblazen, stond wel voor het rookgordijn, wat optrekt in iemands hoofd. De bijzondere instrumenten, een combinatie van trompet met snaarinstrument deed me denken aan het slakkenhuis in je gehoorgang. Tenslotte het prachtige spel van licht en schaduw en de dove acteur/danser die als een schaduw achter Beethoven aan liep, daarbij alles in gebarentaal duidde, want iemand die doof wordt moet immers van zijn gehoororgaan overstappen op het gezichtsorgaan en dus beter leren kijken. Dat was wat men ermee wilde uitdrukken. Ik vond het mooi gedaan.

Het was een andersoortig concert dan je verwacht, maar ik heb me heel erg vermaakt. Ik was dan ook blij, dat ik gegaan ben.

18 gedachtes over “Beethoven: Lost in silence

  1. Mooi om het ‘anders’ te ervaren… en natuurlijk ook heel mooi dat zoiets bezoeken eindelijk weer kan… en dat je het deed.
    Ik stel me zo voor dat Beethoven zelf van bovenaf met een glimlach heeft zitten toekijken.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wij hebben zondagmiddag de uitzending van het concert de Negende van Beethoven gekeken gedirigeerd door Tijl Beckand. In de serie daaraan voorafgaand heeft Tijl heel veel over Beethoven verteld.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s