Straatfotografie

Vier zaterdagen in april ben ik te vinden in en rond het fotomuseum Foam in Amsterdam. Daar doe ik een cursus straatfotografie. In het Foam zijn er vaak fototentoonstellingen ook wel met dat onderwerp. Die vind ik altijd inspirerend. Nu eens kijken, wat er over die fotografietak te leren is en wat ik er zelf van terecht breng. Na wat theorie waarin we ook foto’s te zien krijgen van bekende fotografen, zien we nog een videofilm van een straatfotograaf, Bruce Gilden, die wel heel brutaal en vrij omgaat met de mensen, die hij op de foto zet. Zo zal ik het nooit doen.

Voor vandaag kregen we twee opdrachten mee, die we moesten proberen in één beeld vast te leggen. Er moesten afgesneden rafelranden aan de foto zitten en minstens twee verhalen te zien zijn. Bij een verhaal moet je je niet teveel voorstellen. Het zijn de dingen, die je ziet en die je dus iets vertellen. We gingen voor één uur de straat op en moesten toen uit de gemaakte foto’s de drie beste zoeken. Die werden nabesproken. Best spannend, maar leuk. Dit werd mijn selectie:

Bijzonder vind ik wel, dat we onze foto’s in kleur moeten aanleveren van onze lerares. Ze vindt dat omzettingen naar zwart wit niet zo goed gaan met onze bewerkingsprogramma’s. Ik vind dat wel een beetje jammer, want straatfotografie koppelde ik eigenlijk aan zwart-wit.

13 gedachtes over “Straatfotografie

 1. Vroeger zag je vaker straatfotografen dan tegenwoordig. Ik heb zelf nog foto’s die op straat zijn genomen. Je kreeg dan een kaartje waarop stond waar je de foto’s over een paar dagen (eventueel) kon gaan bekijken en kopen .

  Geliked door 1 persoon

 2. Een leuke cursus. Je hebt een mooie selectie gemaaakt.
  Straatfotografie, het mag, maar ik doe het zelden, Ik vind het wat genant om mensen ongevraagd te fotograferen.
  Maar het is wel leuk en spannend om te doen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat filmpje vond ik maar niets, zo zou ik niet willen omgaan met mensen. Jouw foto’s zijn heel goed. Ik wist eerst niet wat er bedoeld werd met rafelrandjes maar jouw foto’s maakte me dat duidelijk. De eerste twee vertellen ook duidelijk een verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat er aan de zijkanten rommelige dingen te zien zijn, vuilnisbakken, verkeersborden, dingen half, ook mensen, die net in beeld lopen enzovoort. Het moest juist niet netjes zijn, zoals je normaal wel met een foto doet. Je zou dan het rommelige erafsnijden.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s