Zuiderwoude en de vogels

Het leek me een leuke zondagochtend besteding om met iemand van IVN naar vogels te gaan kijken. Daarvoor stapte ik om half 10 op de fiets, want ik moest om half 11 in Zuiderwoude zijn. Met mijn e-bike deerde me de harde tegenwind nauwelijks. Leuk om te merken, hoe makkelijk ik dus nu mijn fietscirkel kan uitbreiden, ook tot voorbij Broek in Waterland.

Met Sjaak ging ik regelmatig met de auto naar de kerk van Zuiderwoude en vandaaruit maakten we dan een wandeling. Nu parkeerde ik mijn fiets bij de kerk voor dit leuke alternatief om met de IVN op stap te gaan.

We kregen allemaal een verrekijker te leen. Helaas heb je de natuur niet in de hand. Op de route langs moerasachtig gebied zagen we weinig schokkends, bovendien bleven we op vrij grote afstand op de weg.

Kievit en grutto waren van de partij.

Grijze gans en meerkoet op een nest

De krakeend en bergeend vielen nog op.

Ook was er aandacht voor de huismus, die al bijna een zeldzaamheid aan het worden is. Maar hier stond nog een ouderwetse heg en daar houden mussen van.

Het meest bijzondere was het landschap. Men laat hier het verveningsproces zijn gang gaan om de bodemdaling en uitstoot van CO2 te verminderen. De grond wordt al drassiger, dat komt de vogelstand niet ten goede. Hierdoor krijgt pitrie(?)gras, dat hol is vanbinnen al meer de ruimte. Vroeger werd dit gras gebruikt voor de pitrietstelletjes om vuur te maken.

De kinderen in de groep mochten een veengebied betreden, dat eigenlijk verboden is om op te lopen. Onze gids wilde de kinderen echter laten ervaren hoe veengrond werkt. Je voelt altijd al meteen dat de grond beweegt. Hij had bovendien een lange stok mee. Die stak hij bijna in zijn geheel (ruim 1 meter) in de grond, totdat hij bij het grondwater kwam, waar de laag veen op rust. Leuke ervaring voor de leergierige jeugd.

We gingen al vóór de afgesproken tijd terug naar de kerk. Dat was wel teleurstellend, maar de natuur laat zich niet dwingen.

14 gedachtes over “Zuiderwoude en de vogels

 1. Daar in de buurt begon mijn liefde voor vogelfotografie. De Grutto zorgde ervoor dat ik een wat groter objectief kocht.
  Ik ken in die streek twee plekken waar het altijd bomvol zat met mussen. Vanuit Uitdam naar de dijk en in Durgerdam, het kan niet missen.
  Hier zijn heel veel mussen, maar mijn tuin is nogal een wildernis met veel groen.
  Mussen badderen in het vogelbadje.
  Een mus heeft een territorium van 600m. Als er beschutting is en nestelplekken heb je ze snel in de buurt.
  Helaas zijn er veel tuinen met heel veel stenen, ik zie het weer veranderen. Stenen eruit, groen erin.
  Het zal de vogelstand ten goede komen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Klopt ook Ferrara. Ik blijk het steeds verkeerd te zeggen. De waterhoen wordt rietkip genoemd en de meerkoet ook wel waterkip. Volgens officiële bron. Van een waterkip had ik nou nog nooit gehoord.

    Like

 2. Hier wemelt het werkelijk van de mussen, dus het zal nog wel meevallen. Wat ben je toch lekker ondernemend, iets wat ik totaal niet in me heb. Jammer dat het verder niet veel opleverde.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goede middag, waterhoentjes en meerkoetjes zijn verschillende watervogels. Ik kan ze alleen uit elkaar houden omdat de meerkoet een rode snavel heeft en het waterhoentje een witte neus. Waterhoen=W dus wit. Tenminste zo heb ik het als kind van mijn vader geleerd, mocht het niet kloppen, dan kan ik het hem niet meer vragen hij is in 1994 overleden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s