Varkensland

Heel wat minder bekend, dan het Ilperveld is het Varkensland. Dat ligt het dichtst bij huis en daarvoor hoeven we het Noord-Hollandskanaal niet over, Maar willen we naar het Ilperveld, dan moeten we altijd eerst door dit gebied heen varen.

Dit is ook een veenweidegebied met licht brak water. In de 18e eeuw is het oorspronkelijke hoogveengebied afgegraven voor de turfwinning. Tegenwoordig is dit gebied eigendom van Natuurmonumenten.

Het is een broed- en slaapgebied voor grutto’s en andere weidevogels. Het merendeel van het gebied wordt beheerd en bewerkt door plaatselijke boeren. Op de terugweg van onze vaartocht moesten we dus ook weer door dit zo gehete Varkensland en toen zagen we nog net een plaatselijke boer van zijn landje komen en naar huis varen met zijn platbodem.

Varkensland, een intrigerende naam. Hoe het gebied aan die naam kwam, is niet helemaal duidelijk, maar ik las er het volgende over op internet. Een gedeelte van het Watergangse veld bestaat uit veenweides, die begraasd kunnen worden door koeien. In het Noorden vind je echter een moerassig gedeelte, waarop geen dieren kunnen grazen. De boeren hadden eigenlijk niet veel aan dit stuk land, het was zelfs niet goed genoeg om de varkens erop de laten lopen. En hoewel de varkens er dus nooit voet aan wal hebben gezet, heeft Varkensland naar alle waarschijnlijkheid hier wel zijn naam aan te danken.

We genoten van het mooie licht , maar verder was er niet veel aan levende have te bekennen.

De vogels waren zeker allemaal overgevlogen naar het Ilperveld, of ze sliepen al. De zon zakte dan ook al snel.

Maar het was een pracht-avond.

15 gedachtes over “Varkensland

  1. En toch is het Varkensland een zeer mooi gebied, ik zou er best eens met een bootje willen doorheen varen om vogels te spotten hoor, alleen ik heb geen boot en het is ook een beetje ver weg…. ha ha ha Genieten jullie er dus maar van.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s