Kerk aan Zee

Het is een prachtige plek in Muiderberg.

Een kerk aan zee. En aangezien het echt strandweer was, vond ik de plek nóg meer tot de verbeelding spreken.

Maar ik kwam daar natuurlijk voor wat er in de kerk te zien was. Mijn dorpsgenote en kunstenares Helen Vreedeveld deed weer mee met het jaarlijkse project. Dit jaar werd de tentoonstelling zo aangekondigd.

Nu sprak me één schilderij van Helen al langere tijd aan. Dit werk vind ik zo’n prachtige sfeer uitstralen door het kleurgebruik. Dan komt daarbij nog eens dat dwarrelende rozenblaadje en ik ben weer terug in Rome op een eerste Pinksterdag, jaren geleden. We kwamen daar in een propvol Pantheon. De kerkdienst, die aan de gang was liep op zijn eind en opeens, voor ons totaal onverwacht dwarrelden bergen rozenblaadjes door het gat in het plafond van dat gebouw, als vurige tongen op ons neer.

Ander werk van Helen heeft ook iets dromerigs, passend bij het thema. Die geest, die gevoed wil worden.

Helen omschrijft haar werk zelf als volgt: Ze houdt zich het liefst bezig met onderwerpen, die in de schemerzone van de geest liggen. Zij zoekt het in een gebied van sfeer, verstilling en onzichtbaarheid. ‘Het plezier zit hem in de zoektocht ernaar toe, hopend, dat er ook voor de ander iets onthuld of aangeraakt kan worden.’

Verder een portret van Marjolein Endert

en de inktschilderijtjes van miniportretjes van bomen : ‘Trees of kindness’.

Berdien Nieuwenhuizen gebruikt verschillende materialen en technieken om vooral flora vast te leggen. Ze heeft voor deze tentoonstelling een aantal bloemen geweven. Ook heeft ze een Pinksterkleed gemaakt, dat in deze kerk met Pinksteren wordt gebruikt.

13 gedachtes over “Kerk aan Zee

 1. Ach wat mooi allemaal. Vier vrouwen, de geest heeft zich hier kennelijk nog niet over de mannen uitgestort. Muiderberg was het jaarlijkse uitstapje van de middebare scholen in Amsterdam. Brood met muisjes mee en limonade met een rietje. Eindeloos de zee inlopen, hoger dan je knieën kwam het water helaas niet, gelukkig was er een stevige zandfbodem en niet de blubberprut waar je in de plassen rond de stad in wegzakte.

  Fialas.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat prachtig dat eerste werk met de twee eenzame figuren in de mist, zover van elkaar verwijderd, of zoeken ze elkaar.
  Een geweldige sfeer roept het op, triest of toch verwachtingsvol ! Magisch !

  Geliked door 1 persoon

 3. Muiderberg, een beetje verscholen tussen snelweg en randmeer.
  Vroeger ging ik na het werk wel eens via Muiderberg naar huis, gewoon even aan het water zitten genieten.
  De kerktoren is wat verzakt, maar binnen heb je de kunst gevonden. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s