Hulsthorsterzand

Na een rit van een- tot anderhalf uur waren we met een stel fotomaatjes vanuit Noord-en Zuid-Holland in een voor ons totaal on-Nederlands aandoend landschap op de Noord Veluwe terecht gekomen, namelijk het Hulsthorsterzand. Het is één van de grotere Nederlandse stuifzandgebieden. Er zijn bomen gerooid om het stuifzand de ruimte te geven. Het gebied is omringd door naald- en loofbomen. Ook zijn er heidevelden. In de bossen houdt het grote wild zich schuil, zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen. Van de laatsten hebben we genoeg sporen gezien onderweg. Vanaf de Tafelberg hadden we een schitterend uitzicht over de zandvlakte.

We waren verbaasd, dat het in zo’n mooi natuurgebied zo rustig was, wat mensen betrof. De eenling, die we zagen vanuit de verte, was alles. Maar toen we na een dik uur lopen op de kaart keken en zagen, dat we nog maar een kleine 2 km gelopen hadden van de wandeling van 8 km, die we op ons programma hadden voor vandaag, begonnen we één en ander iets beter te begrijpen. Welke gek gaat nou met 26 graden, in volle zon, ploeteren door het mulle, warmte terugkaatsende witte zand?

We stonden veel stil, dat moge duidelijk zijn. Er was ook van alles voor ons fotografen waard om op de foto te zetten. Maar stiekem was het natuurlijk ook een excuus om na de zoveelste klim even op adem te komen bij bijvoorbeeld de roodborsttapuit, een waterjuffer, of wat kikkerdril.

Ook mooi waren grassprieten, boomstronken, sporen in het zand

en wat bloeiende knopjes.

Verder waren er veel bomen te bewonderen. Vooral solitair in het landschap is dat een mooi gezicht.

Wat waren we blij toen onze wandelroute eindelijk het bos in ging. Weliswaar waren dit vrij open bossen, maar de schaduw was weldadig voor onze getergde groep.

We werden nog verrast door een meikeverpaartje. Zo mooi!

Toen leek het erop, dat we om het Hulsthorsterzand heen waren gelopen. Er waren tekenen dat we de bewoonde wereld weer naderden.

In Harderwijk sloten we de dag af met een gezellig drankje en hapje. Dat hadden we wel verdiend na deze ‘uitputtingsslag’. Het was een prachtig gebied, maar voor het ideale mogen de weersomstandigheden iets koeler zijn.

15 gedachtes over “Hulsthorsterzand

  1. Het lijkt een beetje op de Domeinen bij Westenschouwen hier. Ik kom er eigenlijk nooit meer, vroeger wel eens met de honden al mochten ze daar ook niet los.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s