Het dorp

In die bergachtige streek, daar in de Ardèche, zie je verlaten dorpen. Logisch, dat het daar leeg loopt. Het is geen praktisch gebied om te wonen. Jongeren zoeken de stad op, ouderen, die iets gaan mankeren, kunnen niet snel op hulp rekenen en vertrekken dus ook.

Des te opvallender is het daarom, dat het dorpje Le Serret, best ver van de bewoonde wereld, op 600m hoogte, er zo prachtig bij ligt. Alle huizen zien er goed onderhouden uit.

Tuinen en weggetjes zijn goed begaanbaar. Er wonen nog slechts twee mensen permanent. Voor de andere huizen geldt, dat het tweede huizen of vakantiewoningen zijn, dus tijdelijk bewoond.

Maar dat dit dorp er zo mooi bij ligt, komt door de zorgzaamheid en saamhorigheid van de mensen. Ben je er niet, dan is er wel een buurman, die je gras op zijn tijd maait. De paden worden zo ook met een bepaalde regelmaat onderhouden.

Men houdt elkaars spulletje goed in de gaten. Voor de eigenaren blijft het dus leuk om terug te komen, of voor een seizoen of een lang weekend. De grote dorpsoven staat misschien wel model voor die mooie dorpsgemeenschap.

De oven was totaal vervallen, maar een paar jaar geleden is hij herbouwd door de dorpsgenoten samen. Jaarlijks komt men nu bij elkaar bij de oven voor het jaarlijkse repas. Iedereen zorgt ervoor om op de afgesproken datum er te zijn. Iedereen levert iets lekkers aan en rondom de oven praat men elkaar weer lekker bij. Hoe leuk is dat?

Er zijn twee bronnen in le Serret. Eén van de twee is prachtig gerestaureerd. Er wonen daar handige lui in dat dorp, met gouden handjes. Ik ken er één van!

En op die prachtplek mocht ik zomaar vakantie komen vieren. Dan ben je toch wel een bofkont!

16 gedachtes over “Het dorp

  1. Goede morgen Jeanne, dat is nog de goede mentaliteit, op elkaars woning letten en helpen als er iets gedaan moet worden. Dat kom je niet overal tegen. Fijne vrijdag gewenst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s