Een dorp met alles erop en eraan?

Een boottocht naar je bestemming geeft al een goede vipe aan de dag.

Jaren geleden was ik er al eens geweest. Nu met wat fotomaatjes werpt het weer een ander licht op de zaak. Met een fototoestel in de hand let je minder op historische verhalen, maar meer op uiterlijk vertoon, constructies,

lijnenspel,

stijlen van huizen

lieflijke straatjes.

Ik ben ook binnen geweest in huizen of kleine bedrijfjes, zoals de wasserij, waar we net kwamen terwijl de stoom ontladen werd.

De was werd er nog gedaan, zoals in onze grootmoeders tijd. Maar ik zie hier ook mijn moeder nog bezig met was koken, centrifugeren enzovoort.

De slager had een luxe interieur.

Bij de smid werd ook nog hard gewerkt.

De werkplaats van de schilder was een lust voor het oog.

Het hele dorp stond trouwens uitstekend in de verf. Of dat de verdienste van dit bedrijf is weet ik niet.

Ook de kerk

en de school vereerden we met een bezoek.

Alles is daar even pittoresk. Het lijkt echt een knus dorpje, waar de tuinen perfect onderhouden zijn en alles in prima staat. Je zou er zo kunnen wonen.

Toch is het allemaal nep. Huizen komen van overal rondom de Zuiderzee, uit de Zaanstreek, uit Hindeloopen, Urk enzovoort. De kerk komt uit Den Oever, de school uit Kollum en ga zo maar door.

Maar het is een prachtig geheel, dat een mooie kijk geeft op het leven zo’n dikke 100 jaar geleden, daar in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

11 gedachtes over “Een dorp met alles erop en eraan?

  1. Altijd leuk zo’n duik in het verleden, maar ik ben blij dat we nu in deze tijd leven al zijn er nu andere problemen dan toen. Ik denk dat we ‘vroeger’ vaak idealiseren . Met mijn dochter ben ik ooit eens in het openlucht museum in Arnhem geweest daar loop je ook in het verleden rond.
    Voor vandaag een fijne zonnige zondag gewenst, geniet ervan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Er zijn er veel herkenbare zaken. Ik word oud … neem alleen al het bord met Aap-Noot-Mies, ik zie het nog staan voor in de klas en dat geldt ook voor de schoolbanken hoewel die in mijn tijd al wat lichter van kleur waren. Mijn moeder in het schuurtje aan de was. Ik ruik het bijna weer. Mooie impressie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s