Aleid, Hella en Betje

Eén keer per jaar organiseert Boeken voor Betje een bijeenkomst in de tuin van het Betje Wolfmuseum in Middenbeemster. B en ik hadden de laatste twee kaartjes en daar waren we erg blij mee. Het was namelijk ideaal weer om daar lekker in de tuin in de schaduw van de appelboom te luisteren naar een interview door José Ferdinandus met Aleid Truijens.

Foto: boeken Betje

Dit naar aanleiding van de biografie over Hella Haase, die Aleid geschreven heeft. Het werd een interessant gesprek en Betje luisterde mee.

Zevenenhalf jaar werkte zij aan Leven in de verbeelding, haar biografie van schrijver Hella S. Haasse (1918-2011). Niet fulltime – ‘dat is niets voor mij’ – maar naast haar werk als columnist en boekrecensent voor de Volkskrant.

Zij vertelde over tegenstrijdigheden in het leven van Hella Haase. Naar buiten toe en in haar boeken lijkt ze bijvoorbeeld heel feministisch. In haar privéleven blijkt ze in haar 60 jarig huwelijk met Jan van Lelyveld in een ouderwetse man/vrouw verhouding te hebben geleefd. Als succesvolle schrijver had zij thuis bijvoorbeeld een heel klein hoekje van een tafel als haar werkplek, terwijl Jan een giga werk/schrijfkamer had.

José Ferdinandus kweet zich met verve van haar taak om Aleid te interviewen. Ze verving Alexander Reeuwijk, die dit normaal doet. Het werd een heel interessant gesprek. Aleid Truyens, die Hella Haase zelf had geïnterviewd tijdens haar leven en contacten met haar onderhield, had na haar dood, toen ze werd aangewezen als haar biograaf aan materiaal geen gebrek. Naast de tientallen romans, essay- en verhalenbundels waren er brieven, aantekeningen, een zwart schrift met ‘verboden gedachten’, zoals Haasse zelf had gezegd. Truijens kreeg toegang tot het volledige literaire en persoonlijke archief – zestig volle dozen in het Literatuurmuseum in Den Haag. En ze sprak uitgebreid met vrienden, collega’s en familie, onder wie Haasses dochters, Ellen en Marijn van Lelyveld.

De schrijfstijl van Aleid Truyens kennende van haar columns in de Volkskrant, denk ik, dat het een prettig leesbaar boek is geworden met heel verrassende aspecten. Het boek komt op mijn lijstje, voor ooit.

11 gedachtes over “Aleid, Hella en Betje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s