De Keuze

Ik heb hoop, dat mijn concentratie om te lezen weer wat terug komt. Ik heb tenminste weer eens een boek gelezen en met veel interesse. Weliswaar in behapbare brokken, dus steeds een stuk, niet helemaal achter elkaar door. Binnen een week had ik het uit. Ik kreeg de tip om dit boek ‘DE KEUZE, een leven in vrijheid’ van Edith Eva Eger te gaan lezen van een vriendin, die net als ik weduwe is geworden. Het overkwam haar drie maanden eerder dan mij. Wij maken dus hetzelfde door en dit boek had haar geholpen in haar rouwproces. En inderdaad heeft het bij mij ook zo gewerkt.

Het is een aangrijpend verhaal. De problematiek is van een andere orde, dan die van ons, maar het is ook een rouwproces. Ik heb er veel uitgehaald voor mijn eigen situatie. Het gaf woorden aan mijn rouw. Ik kreeg beter inzicht en duidelijkheid in waar ik sta. Het boek heeft me gesterkt.

Het gaat over het leven van Edith Eva Eger. Ze is Hongaarse van geboorte en ze kwam als tiener in 1944 in Auschwitz terecht met haar familie. Haar ouders kwamen om het leven, maar Edith en haar zus zijn één van de weinigen Holocaust-overlevenden. Het gruwelijke leven in het kamp weet ze knap te verwoorden. Na de bevrijding was het heel moeilijk om verder te leven. Zij koos er op een gegeven moment voor om zich niet te laten overspoelen, door alle pijnlijke, onmenselijke dingen, die ze had meegemaakt, maar haar ervaringen juist te gaan inzetten als een kracht. Daarmee vond ze ware vrijheid en vergeving van al haar beulen. Met veel doorzettingsvermogen is ze uiteindelijk klinisch psychologe geworden. In haar praktijk heeft ze veel met veteranen, militairen en slachtoffers van lichamelijke en geestelijke mishandeling gewerkt. Ze past haar ervaringen om er weerbovenop te komen toe in haar behandelplan. Ze woont tegenwoordig in Californië.

9 gedachtes over “De Keuze

  1. Mooi en interessant om te lezen Jeanne. Het is allemaal ook nog zo vers en nog maar 7 maanden geleden. Als je ziet wat je allemaal al ondernomen hebt dit jaar. Petje af. Je gaat niet stil zitten in je rouw, maar geeft het wel een duidelijke plek in je leven. 🙏

    Geliked door 1 persoon

  2. Als het onderwerp je interesse heeft gaat lezen makkelijker en hier kun je dus blijkbaar iets mee voor je eigen gevecht. Het is , zeker in het begin , toch eigenlijk niet meer dan krampachtig op de been proberen te blijven en dat is ook vaak keuzes maken met het verstand terwijl het gevoel andere dingen aan geeft.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s