Singer Laren

Vroeger waren we regelmatige bezoekers van het Singermuseum en zagen jarenlang elke tentoonstelling. Toen ging het museum dicht vanwege een grootscheepse verbouwing. Covid en Sjaak’s overlijden waren nog een belemmerende factor, maar nu kon ik samen met B eindelijk eens kijken hoe de verbouwing had uitgepakt.

En het resultaat mag er zijn. Nieuw en oud zijn mooi geïntegreerd. Ik was blij dat men het oude karakteristieke huis van de familie Singer, de oprichters van dit museum, onaangetast heeft gelaten, zodat we heerlijk konden lunchen in hun huiskamer. Dat gevoel heb ik daar tenminste altijd. Lekker zitten rondom de open haard of buiten. Aan de theaterkant was genoeg modernere horeca-uitbreiding, dus men heeft wel degelijk aan de eisen van deze tijd gedacht.

En dan die tuin. Hij was altijd al mooi en nu heeft Piet Oudolf zich ermee bemoeit en zelfs in uitgebloeide staat is er nog veel te bewonderen.

Een oude serre is teruggeplaatst.

We gingen natuurlijk ook voor de tentoonstelling ‘De Nieuwe Vrouw’, een spraakmakend onderwerp. Het gaat over de moderne vrouw in een breed scala aan verschijningsvormen. Je ziet vrouwen op de fiets, vrouwen die roken, werkende vrouwen, kapsels worden korter, jurken met korset worden jurken zonder korset – een reformjurk heet dat; al die ontwikkelingen zie je terug in de beeldende kunst. Elke zaal had een ander thema, zoals vrouwelijk activisme, met bijvoorbeeld de vroege én latere emancipatiegolven, maar bijvoorbeeld ook bewegingsvrijheid, vrouwelijke sleutelfiguren in de kunst zoals Anna Singer, en het moederschap en vrouwelijke makers: niet alleen beeldende kunstenaars, maar ook podiumkunstenaars, auteurs, musici.” Ik vond het een mooie benadering van de kijk op de vrouw. Bovendien een divers aanbod aan schilderijen. Een greep uit de namen: Breitner, Jan Sluiters, Charlie Toorop, Aat Veldhoen, Therese Schwartze, Marlène Dumas, Isaac Israëls, Otto B.de Kat, Bart van der Lek. Al kijkend hadden we heel wat gespreksonderwerpen met de link naar ons eigen leven.

De tentoonstelling is er nog tot 8 januari 2023. Ik vind het een aanrader en trouwens het hele museum is ‘a place to be’.

8 gedachtes over “Singer Laren

  1. Ik kan me de tuin van Singer Laren het meest herinneren en als ik nu hoor van jou dat Piet Oudolf die opnieuw beplant heeft moet ik er zeker eens naar toe. Ik ben een groot bewonderaar van hem.

    Like

  2. Er was zoals ik me herinner toch ook een singer concertzaal in Laren vanwaar sommige televisieprogramma’s werden uitgezonden, of heb ik het fout? Je foto’s zijn weer prachtig.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ja mooi, he Sjanne! We zijn naar de opening van de tentoonstelling geweest, omdat Roosje de grafisch vormgever was van van alles en nog wat betreffende De Nieuwe Vrouw: de poster, het museum boek, de aankleding van de zalen, de belettering. Ik vond het ook een pracht tentoonstelling!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s