Gustav Klimt

Met het bezoek aan het van Goghmuseum en met name de tentoonstelling van Klimt, probeerde ik mijn stemming wat op te vijzelen. Dat is helaas niet gelukt. Bij de ingang hing de mededeling, dat het museum voor vandaag vol was. Dat beloofde niet veel goeds. Toch verwachtte ik, dat het bestelde tijdsslot een garantie zou zijn voor het verdelen van de bezoekersaantallen.

Helaas moest je eerst al in de rij om naar de afdeling van Klimt te gaan. Ik heb dan al de neiging om naar huis te gaan. Vandaag sloot ik toch maar aan, anders was alle moeite voor niks geweest. Het wachten viel uiteindelijk ook wel mee. Binnen was het balanceren tussen iedereen door. Ik keek geen moment rustig. Daarbij vond ik de samenstelling van de tentoonstelling niet mijn keuze. Men benadrukte heel erg de tijdgenoten van Klimt. Zoals iedereen wel beïnvloed is door iemand, is dat bij Klimt niet anders geweest. Hij kwam tot zijn unieke stijl doordat Gustav rijkelijk putte uit werk van Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en vele andere kunstenaars. Hij werd The Golden Boy genoemd, vanwege het veelgebruikte goud in zijn werk.

Het lijkt de nieuwe trent, dat nu ook al die andere kunstenaars in de tentoonstelling hangen, als een soort vergelijkend warenonderzoek. Dat vond ik storend. Ik betrapte mij erop, dat ik achteloos langs werk van bijvoorbeeld August Rodin liep, op zoek naar Klimt, terwijl ik Rodin altijd zo bewonder. Ik vond dat niet leuk. Maar vandaag had ik zin in de fleurigheid van Klimt, alleen van hem.

Zijn laatste werk hing er ook. Het is niet afgemaakt, maar ik vind het nu al veelbelovend.

Er zijn ook mensen juist geïnspireerd door Klimt. Bas van Beek was zo erg onder de indruk van de patronen, gebruikt door Klimt en zijn tijdgenoten van de Wiener Werkstätte (Weense ateliers), dat hij ze heeft toegepast op behang of als meubelstof. Hele muren heeft hij bekleed en daarbij lagen ligkussens, ook weer met die motieven.

Het zal ook met mijn stemming te maken hebben gehad, dat deze manier van tentoonstellen voor mij niet goed werkt. Maar ook de combinatie met de drukte, deed er geen goed aan.

Ik probeerde het nog even in het gedeelte van het museum, waar van Gogh hangt, maar daar was het al geen haar beter met de drukte. Dan maar naar buiten, het was tenslotte een prachtige herfstdag.

20 gedachtes over “Gustav Klimt

  1. Hè bah dat spijt me voor je!
    Zo teleurstellend en extra als je je erop verheugt en het “even” nodig hebt.

    Hoop dat je je ondertussen wat beter voelt en door die “mooie herfstdag” toch nog een beetje opgekrikt werd.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wel ja, die lichte stoornis heb ik ook een beetje als ze bij wat ik wil zien ineens gaan voorbeelden van andere werken tonen. Dan kunnen ze het al beter een algemene tentoonstelling van *met opsomming* noemen, dan heb je geen hogere verwachtingen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s