Legerkist

Deze kist gaat al mijn leven lang mee. Vroeger thuis in Limburg stond hij ergens in de schuur. Ik weet dat hij van mijn vader was uit de tijd, dat hij in militaire dienst zat en dat was vlak voor WO II tot in de begindagen van de oorlog. In die kist zeulden de soldaten hun persoonlijke dingen met zich mee. Ik kan me er alleen geen voorstelling van maken. Nog nooit zag ik militairen sjouwen met kisten, wel met rugzakken. Dus hoe zo’n kist precies werd ingezet, daar ben ik nog niet over uit. Zoeken op internet levert weinig concreets op. Je had legerkisten voor diverse doeleinden en ook in allerlei verschillende uitvoeringen. Op de kleur na en het ontbreken van kranten op de bodem is dit de originele kist van mijn vader.

Ooit nam ik hem mee uit mijn ouderlijk huis en het werd de speelgoedkist van onze kinderen.

zoon met vriendje, bijna 40 jaar geleden.

Vandaag de dag is het uiteraard de speelgoedkist van ons kleinkind. Hij wordt voorlopig niet gedumpt, want ik ben er erg aan gehecht en Fien ook.

10 gedachtes over “Legerkist

 1. Mooi dat die kist nog steeds gebruikt wordt. Ik herinner me wel de ‘Plunjebaal’ van mijn man die na zijn diensttijd lange tijd bij ons op zolder lag, omdat wanneer het nodig zou zijn en hij weer opgeroepen werd in geval van oorlog of mobilisatie. Maar dat was een legergroene grote zak met al zijn militaire kleding en schoenen erin. Op een gegeven moment ( toen hij te oud was om opgeroepen te worden) moest dat ding weer terug naar het leger . Wat er dan mee gedaan werd weet ik niet, de boel zou inmiddels wel aardig muf zijn geworden denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke herinnering, maar ook een handig kist ook nu nog. Ik heb een grote hutkoffer uit de familie, waarin spullen verscheept werden toen ze terugkwamen uit Nederlands-Indië, neem ik aan. Het was altijd een handig ding geweest om spullen in op te bergen.

  Like

 3. Bij ons thuis stond ook zo’n legergroene kist met de naam van mijn vader erop en de naam van de compagnie waar hij in zat. Die had de halve wereld rond gereisd naar Ned, Indië, en via Australië weer terug. Weliswaar op de terugreis met een hospitaalschip.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij hebben ook zo’n kist die van ons is groen en kleiner. Er zitten nog uniformspullen in van Joop zijn vader en andere ouwe spullen. Natuurlijk nooit wegdoen zoiets.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat heerlijk! Bij ons in de kelder stond een soortgelijke kist, zwart gelakt. Ik weet niet meer wat we er in bewaarden. Wel weet ik dat het de de tafel was van mijn ouders, toen ze net getrouwd waren en geen cent te makken hadden… Die kist was van mijn overgrootvader. Hij was geen soldaat maar een zeeman. Hij monsterde vaak aan in Southampton, vertelde mijn grootmoeder vroeger, en dan werd de kist met zijn spullen vooruit gestuurd, geloof ik… Ik draag toch liever een rugzak dan een kist. Maar eenmaal aan boord is zo’n kist natuurlijk praktischer. Waar ‘onze’ kist is gebleven, weet ik niet. Misschien heeft een van mijn broers ‘m nog wel…

  Geliked door 1 persoon

 6. In onze familie zit er dergelijke kist maar met een andere achtergrond. Mijn moeder gebruikte die toen ze in de jaren dertig voor een jaar mee naar Zwitserland ging met de familie waar ze keukenmeisje was. Daarvan herinner ik me vooral de gevlamde stof van de binnenbekleding.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s