Onderdompeling

En daar zat ik dan in een Limburgs dorpscafé bij een concert van de plaatselijke fanfare. Met nummers als ‘ die Sonne geht auf ‘ gaf men een ode aan illustere voorgangers uit het dorp, die deze muziek ook ooit al eens ten gehore brachten, met name de Puther Bergkapel, die ik nog kende uit mijn jeugd.

Mijn zwager zorgde voor de ontroerend warme Limburgse klank op zijn bas trombone. Het was even een onderdompeling in het Limburgse. Want eerlijk is eerlijk, deze Limburgse fanfare produceert toch een heel ander geluid, dan de fanfare uit mijn Noord-Hollandse dorp en dat komt niet alleen door de bijdrage van mijn zwager!

Het werd een avondvullend programma, omdat alle afdelingen van de fanfare hun kunsten gingen vertonen. Het jeugdorkest was het voorprogramma.

Het senioren orkest sloot de avond af.

Zo werd ik deze avond overspoeld door fanfaremuziek. Helemaal niet mijn lievelingskostje, maar voor mij heeft een avond omringd door deze muziek toch een gevoel van nostalgie.

Voor de goede observeerder, zie je dat er tussen jeugdleden ouderen zitten, die even een extra steuntje geven aan het geheel. Bij de senioren nemen juist jeugdiger leden de taak op zich om de boel wat meer cachet te geven. Het was mooi om te zien hoe zo’n fanfare leeft in zo’n klein dorp als Puth.

11 gedachtes over “Onderdompeling

  1. Hoi Jeanne, Met het lezen van je blog was ik weer even helemaal terug in mijn jeugd. Ik speelde van mijn achtste tot mijn tweeëntwintigste de bügel in fanfare Eensgezindheid uit Egmond-Binnen. En nog steeds word ik blij als ik, zeker bij toeval, een blaasorkest hoor. Met groetenTon

    Geliked door 1 persoon

  2. Ook ik ben niet direct een groot fan van de fanfare en toch, vaak wanneer ik het hoor, krijg ik tranen in mijn ogen en kippenvel. Ik kom zelf uit Limburg, Puth vind ik een mooi dorp, vaker starten we onze wandeling of fietstocht van daaruit, de auto parkeren we dan op een kleine pleintje voor de kerk, volgens mij loopt het Pieterpad daar ook langs.

    Ken je het nummer Bloasmuziek van Gé Reinders? Zó mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s