De Rijper fietsronde

Met het fototoestel in de fietstas zat ik zondagmorgen al om 9.00 uur op de fiets. Doordat de klok teruggezet was, had je niet het idee voor dag en dauw op pad te zijn, maar de rust was er wel naar. Genietend van die rust, de zon en de windstilte trapte ik de 17 kilometer naar het dorpje De Rijp.

Daar trof ik wat fotomaatjes om een fotoworkshop met Jan Siebring te doen. Hij had een twintigtal foto-opdrachten samengesteld variërend van kijkopdrachten, zoals zoek 5 driehoekjes in één beeld,

maak een ansichtkaart van De Rijp,

tot technische opdrachten, waarbij je oefent met de sluitertijd. De ene opdracht moest het resultaat zijn, dat je een bewegend iets scherp hebt en de achtergrond wazig. Dat is het zogenaamde ‘pannen’, dat ik wel vaker geoefend heb. Dit keer vanaf het bordes van het oude raadhuis van De Rijp.

Dan had je nog een opdracht, die het tegenovergestelde vroeg, dus de achtergrond scherp en iets bewegends wazig. Dat had ik nog nooit gedaan. Ik zocht een paaltje op, want het leek me, dat je je camera goed stil moest houden, wil je de achtergrond scherp hebben en een statief had ik niet mee. Helemaal gefocust was ik bezig met mijn instellingen. Opeens keek ik op en zag, dat er twee toeristen achter mij stonden, keurig wachtend tot ik de foto genomen zou hebben. Zover was ik nog niet, dus ik schrok me rot. Ik stuurde ze gauw door, maar het bleek, dat er ook nog twee wielrenners op mijn vingers stonden te kijken. Daar word ik zenuwachtig van, zeker als je iets niet beheerst. We maakten een praatje. Het bleken belangstellende hobby-fotografen te zijn. Ik legde uit, dat ik nu mijn instellingen goed had staan, maar het ontbrak nog aan een bewegend model. Eén van de twee heren bood aan om rondjes voor me te fietsen. Dat maak je toch niet alle dagen mee.

De man wilde graag zien of hij goed op de foto stond. Uiteraard liet ik hem de gemaakte foto zien, maar ik zei er al bij, dat hij niet teleurgesteld moest zijn, want hij stond er nogal wazig op. Dat was de opdracht die ik uitvoerde. Mijn foto was gelukt, de man ietwat teleurgesteld. Maar we konden er smakelijk om lachen.

Ik vond het heerlijk om te doen. Kortom, wat mij betreft is de workshop een aanrader voor fotografie-liefhebbers!!

12 gedachtes over “De Rijper fietsronde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s