De Bretten

Met vriendinnen C en I maakte ik een wandeling door de Bretten. Het is een natuurgebied in Sloterdijk West, tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg. Het is de laatste wilde natuur in Amsterdam, ze noemen het ook wel de Amsterdamse stadsjungle. Volgens de informatie huizen hier zeldzame dieren , zoals bijvoorbeeld de roerdomp, de beschermde rugstreeppad en de zeldzame waterspitsmuis. (ook zeldzame planten trouwens)

Bij een natuurwandeling denk je aan rust en stilte. Als je de foto’s ziet denk je dat het zo is.

Ik kan verklappen, dat alle foto’s bedrieglijk zijn. Het lawaai was oorverdovend. De Randstad is rondom en dat was wat betreft het geluid duidelijk hoorbaar. Bij station Halfweg/Zwanenburg, ons startpunt vlogen de vliegtuigen laag over, bijna in file.

Ongelooflijk, dat daar mensen kunnen wonen! Ik hoop, dat de aanvliegroute niet vaak vanaf deze kant is. Bij de vliegtuigen voegde het geluid van de snelwegen en van de treinen. Waar het ene geluid afnam, zwol het andere aan. Kortom geen stilte.

Dat stond er niet bij in de routebeschrijving van een wandeling, die verder heel leuk en gevarieerd was. We liepen afwisselend door open velden, ruige bossen, slingerende paden en grasdijken. Je klimt hier en daar over een hek en neemt een trekpontje.

Het is een gebied met geschiedenis. De grasdijk was vroeger de Spaarndammerdijk, wat jarenlang de enige verbinding was tussen Amsterdam en Haarlem. Hij diende als bescherming tegen het IJ. We troffen daar ook een banpaal. Voor ongewenste bezoekers , die werden verbannen, was dit de grens van de stad.

Het werd wat meer begroeid. De bossages stonden op heuvels, die de Brettenburg genoemd worden. Ze zijn gemaakt van het afval van de eerste metrolijn richting Waterlooplein.

Dieren kwamen we ook nog tegen.

Rond 1631 werd de Amsterdamse trekvaart gegraven, omdat men behoefte had aan snellere verbinding om handel te drijven. De naastgelegen Haarlemmerweg werd op een gegeven moment verhard, want vervoer per trekschuit ging nóg sneller. Inmiddels is Haarlemmerweg een rijks-snelweg geworden, de N200.

Het gebied is genoemd naar het Huis te Bretten, een van de landhuizen die langs de Haarlemmertrekvaart heeft gestaan. Dit huis stond ten westen van Sloterdijk langs de Spaarndammerdijk en werd afgebroken voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland, van Amsterdam naar Haarlem, de opvolger van de trekschuit. Dit monument ‘deur naar ’t verleden‘ vertelt nog het hele verhaal.

C. merkte terecht op over de wandeling: ‘Wat betreft de natuur een 10, maar wat betreft geluid een 1’. Daar kan ik me helemaal in vinden! Zo kwamen we bij station Sloterdijk en namen de trein naar huis.

15 gedachtes over “De Bretten

  1. Ik ben blij dat ik nu in een heerlijk rustig stukje Nederland woon. Amsterdam waar ik een aantal jaren heb gewoond vind ik nu alleen leuk om af en toe samen met mijn dochter te bezoeken, daar is de stad nog altijd leuk voor.

    Geliked door 1 persoon

  2. Tijdens ons ochtendrondje vanmorgen vlogg er een vliegtuig voor ons doen behoorlijk laag over, moest zeker op zestienhoven zijn dacht Joop. Hier altijd stilte als de boeren tenminste niet heen en weer rijden met aardappels 😉

    Geliked door 1 persoon

  3. Behalve de vliegtuigen en de trein is het op de foto’s niet te zien dat daar zoveel lawaai is. Ooit bijna 60 jaar geleden ben ik ook wel eens die buurt geweest. Met de fiets van Haarlem naar Spaarndam, toen dat nog een heel klein dorpje was. Maar ook toen was de verkeersweg al wel te horen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s