Onbetaalbaar sprookje

Er is alles aan gedaan om hotel De l’Europe een sprookjesachtig uiterlijk te geven, zeker ’s avonds. Buiten dat de kamers daar onbetaalbaar zijn voor mijn portemonnee (de laagst geprijsde €679, per nacht) is alle pracht en praal en luxe daarbinnen niet zo aan mij besteed. Ik kan wel genieten van de buitenkant, de uitstraling van dit gebouw, dat daar zo strategisch mooi ligt aan de Amstel in Amsterdam.

Dan kan ik het ook niet nalaten om eens de geschiedenis in te duiken. Daar las ik, dat er al in 1482 een herberg ‘Het Rondeel’ gevestigd was in een van de verdedigingstorens van de stad. Dat is de plek waar nu De l’Europe staat.

Jarenlang was er op die plek een herberg. Het was eerst de rand van de stad, maar door stadsuitbreiding, kwam de herberg steeds meer in de stad te liggen. In 1772 werd de herberg gerenoveerd, maar de zaken gingen niet meer zo goed. Nadat de boel geveild werd in 1838 maakten de nieuwe eigenaren er een hotel van. Met hun aanpak, dat het niet alleen bedoeld was om mannelijke reizigers te ontvangen, maar ook geschikt was voor gezinnen, waren ze voorlopers in de wereld.

Met de komst van de Wereldtentoonstelling van 1883 in het vooruitzicht, werd er flink gerenoveerd en uitgebreid met een verdieping er op. Toen was het al een blikvanger aan de Amstel.

Toch werd er op een gegeven moment besloten om het hele gebouw plat te gooien. In 1896 opende het spiksplinternieuwe hotel zijn deuren onder de huidige naam. Ze hebben dus net hun 125 jarig bestaan gevierd.

13 gedachtes over “Onbetaalbaar sprookje

  1. Maar een kopje koffie drinken was misschien nog binnen budget gebleven, altijd leuk om even binnen rond te kijken. Ik deed dat vorig jaar in Den Haag in het al even legendarische hotel Des Indes . De koffie vooral héél langzaam drinken om je geld eruit te halen. 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s