Rose

Weer een prachtige film gezien. Een echtpaar heeft het plan opgevat om de zus van de vrouw  die aan schizofrenie lijdt te begeleiden op een vakantiereis naar Frankrijk. Dat land is heel speciaal voor zus Rose. Ze heeft er 30 jaar gewoond in goede gezondheid, maar na een liefdesrelatie heeft ze psychische problemen gekregen. Een busreis met een schizofreen iemand is een uitdaging, maar uiteindelijk werd het een heel speciale reis. Een film, die wel bij me binnenkwam.

Het verhaal is gebaseerd op de werkelijkheid, waar ik me alles bij kan voorstellen. Jaren geleden namen wij Sjaak’s broer mee op vakantie naar Engeland. Ook hij had psychische problemen en wij hadden het idee om hem een lichtpuntje te bezorgen. Alle gevoelens van machteloosheid, twijfel, onbegrip, onmacht, hopeloosheid, die we zagen in de film, passeerden ook bij ons de revue. Doodmoe waren we en ontredderd, doordat je ervaart, dat iemand onbereikbaar is geworden. Je ziet de broer figuurlijk uit je handen vandaan glippen. De vakantie werkte dus helaas niet in zijn voordeel. Geen enkele behandeling trouwens. Een trein maakte een einde aan zijn lijdensweg.

In de film pakt de reis gelukkig wel wat beter uit. Het is een prachtige film, echt een aanrader. Mede ook door de cast met in de hoofdrol Sofie Gråbøl, bekend van de serie The Killing. Ondanks het verdrietige thema zit er genoeg humor in verpakt. het wordt dan ook een tragi-comedie genoemd.

14 gedachtes over “Rose

  1. Heftig gebeuren rond je zwager. Ik heb in de jaren 70 van de vorige eeuw een paar jaar (opleiding) in de psychiatrie gewerkt. Zelfs in de die setting ontkwam je (soms) niet aan een machteloos gevoel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s