Huis Marseille

Net als Foam ligt Huis Marseille aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ook in Huis Marseille is een Museum voor Fotografie gevestigd. Ik neem jullie mee op een rondleiding door het huis. Dit grachtenpand is namelijk op zichzelf al een bezienswaardigheid. Alle ruimtes zijn eigenlijk nog in de originele staat gebleven. Uiteraard op wat aanpassingen na, van brandweervoorschriften en zo, die noodzakelijk zijn als je publiek binnen laat. Verder proef je hier nog de sfeer van het wonen aan de gracht. Allereerst kom je binnen in een prachtige gang met marmeren vloeren en ornamenten.

De plafonds zijn ook schitterend.

De lamp is een plaatje.

Om je jas op te hangen ga je naar beneden in het souterain. Vanuit een laag standpunt kijk je hier naar buiten. Dat zal vroeger alleen voor het personeel bedoeld zijn.

Ook was er nog een keuken met een prachtig fornuis. Ooit noodzakelijk voor het bedrijf dat zo’n huis toch was.

Nu stond er een moderne Piet Hein Eek tafel in de ruimte en die misstond helemaal niet.

Via houten trappen ga je naar de ruimtes hoger in het gebouw. Op de eerste etage zijn het hoge zalen met mooie raampartijen.

Eén zaal is helemaal prachtig aangekleed met plafondschilderingen van Minerva, godin van de wijsheid en de kunst.

en de muren met rode lambriseringen en spiegels bekleed.

Nòg hoger in het gebouw krijgen we te maken met lagere plafonds. Daar is de sjiek wel minder, maar toch mooi, dat men het zo gelaten heeft. Exposeren kan ook in een ruimte met wat lagere plafonds. Lange mensen moeten opletten bij de deurkozijnen.

Mooie details moeten ook op de foto, want ook de afwerking is nog origineel. Kortom een heerlijk huis om in rond te dwalen en je even grachtenpand bewoner te voelen.

Maar we kwamen voor de fototentoonstelling!

11 gedachtes over “Huis Marseille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s