Juliana

In deze donkere regenachtige tijd is een museumbezoek een mooi tijdverdrijf. Vriendin C en ik gingen daarom naar De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam, waar de tentoonstelling over het leven van Juliana te zien is. Een prachtige entourage zo’n kerk. Je hebt de ruimte, ook in de hoogte. Het geeft grandeur aan het geheel.

Het leven van Juliana is te zien vanaf haar geboorte met filmmateriaal, o.a. beelden uit de privé collectie van het koninklijk huis, gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, mooie schilderijen en foto’s. Als baby werd Juul al vereeuwigd in dit prachtige schilderij, dat even is uitgeleend aan deze tentoonstelling en normaal een plek heeft in Paleis Noordeinde in Den Haag.

De wieg, babyspeelgoed en veel jurkjes werden getoond

Zo is er uit elke periode van haar leven wel wat. Dit vond ik een apart schilderij, waar de prinses als puber op is te zien. Het is gemaakt door haar vroegere tekenlerares en heeft altijd in het paleis Soestdijk gehangen.

Het verhaal van haar leven is in grote lijnen wel bekend. Men heeft denk ik alles wel behandeld hier, de hoogtepunten, zoals de doop van Juliana met vader Prins Hendrik en moeder Wilhelmina

de trouwerij,

In oorlogstijd, het verblijf van het gezin met drie kinderen in Canada. Tekenend is de gasloze kinderwagen.

en onderonsje met president Rooseveld en zijn vrouw.

het defilé op Paleis Soestdijk

Staatsbezoeken, waarbij ook altijd een staatsbanket hoort.

Ook de affaires ging men niet uit de weg, zoals de verhouding met Indonesië. Indrukwekkend vond ik de reproductie een schilderij, dat altijd in Indonesië was, maar met de opstand over het conflict met NieuwGuinea beschadigd is. Men laat die schade bewust allemaal zitten, want die geschiedenis mogen we niet vergeten. Het origineel hangt in het Rijksmuseum en is te kwetsbaar voor vervoer. Rechts is een wandkleed, dat Juliana en Bernard cadeau kregen van de Nederlandse Antillen t.g.v. hun huwelijk.

De Greet Hofmans affaire komt aan bod, alsook de Lockheed affaire, waardoor je Bernard opeens niet meer in militair tenue op officiële gelegenheden ziet verschijnen.

Je krijgt een goed beeld van de taken en de rol, die Juliana had gedurende haar koningschap. Ook wordt wel duidelijk, dat het een zwaar bestaan is, om in zo’n familie met zulke verplichtingen aan het land, geboren te worden. Moet je dat mensen wel aan doen, zo’n baan?

Maar ach, ze houden er wel een paar leuke auto’s aan over. (Rolls Royce en Daf kini)

9 gedachtes over “Juliana

  1. Mooi verslag heb je ervan gemaakt! Ik ben vorig jaar geweest. Altijd wel fijne tentoonstellingen in de Nieuwe Kerk.
    Ik vond het een boeiende tentoonstelling. Veel meer dan glamour en lintjes knippen.
    Het harde leven bleef mij ook bij.

    Geliked door 1 persoon

  2. Juliana is de Koningin waar ik mee opgroeide, ze kwam op de troon toen ik 6 jaar was. In die tijd was het natuurlijk nog veel meer een “sprookjesplaatje” omdat je er veel minder van te zien kreeg dan tegenwoordig. De kroning in de cineac in een doorlopende voorstelling . Later met de Tv zag je wat meer van de familie met 3 van de dochters in de leeftijd van mij en m’n 2 zussen dus we keken wel watertandend naar hun kleding en kapsels. Lijkt me een waardevolle tentoonstelling uit historisch oogpunt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s