Wie wat bewaart, heeft wat

Doordat ik rondliep in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bij de tentoonstelling over het leven van Juliana en daar al die oude foto’s zag, zoals in deze collage

herinnerde ik me, dat ik als kind nogal koningsgezind was en ‘prinsessenplaatjes’ (zo noemde ik dat) spaarde. Zo’n verzamelwoede heb ik tegenwoordig niet meer, zij het dan, dat ik weinig weggegooid heb en dus veel bewaar. Ik ging op zoek en ja hoor, daar kwam mijn plakboek tevoorschijn, onder uit een oude doos.

Ik zie dat er geen chronologische volgorde in het album zit. Alles wat ik vond plakte ik in.

De damesbladen, zoals Margriet en Libelle (toen nog Beatrijs) plaatsten vaak foto’s van het koninklijk huis. Hele bijlages waren eraan geweid.

Ook het jeugdtijdschrift Taptoe kwam ik tegen.

Het is bij één plakboek gebleven. Wel ligt er voor en achter in het boek nog veel plaatwerk los. Daar nam ik niet meer de moeite voor om het in te plakken. Alles bij elkaar verzamelde ik zo ongeveer vanaf 1960 tot 1966. Van ongeveer 9 tot 16 jaar. Het huwelijk van Beatrix was wel het laatste, dat ik tussen de knipsels vond.

Krantenartikelen, zoals de route van de bruidsstoet van Beatrix in 1966 uit de Volkskrant

maar ook een knipsels uit het Limburgs Dagblad, zoals deze

Mijn favoriete prinses was Irene.

Deze foto licht ik er even uit, omdat ik hem zo grappig vond. 6 jaar voordat ze trouwde liep prinses Irene in een stoet achter haar toekomstige echtgenoot prins Carlo de Bourbon Parma, met een heel andere metgezel.

Een hele bekende foto, eentje die veel ruchtbaarheid heeft gegeven, is de foto, dat Beatrix gespot was met Claus in de paleistuin.

Van prinses Beatrix heb ik wel de meeste platen.

Als afsluiter het ‘gezellige’ stel Prinses Juliana en prins Bernard.

18 gedachtes over “Wie wat bewaart, heeft wat

 1. Wat grappig. Leuk blog. Dank voor het delen.
  Dat verzamelen en plakken deed ik ook. Ik herken veel van die plaatjes. Ik had plakboeken en ook boeken over de prinsessen. Het formaat zie ik zo voor me. Het bewaren deed ik niet. Jeetje, dat jij het bewaarde en ook nog kon vinden.
  Ik stopte ook met verzamelen zo rond mijn vijftiende. Ik werd minder koningsgezind. Het paste niet meer in mijn politieke zienswijze.
  Nu waardeer ik de Oranjes weer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie kiekjes heb je daar van de Koninklijke familie. Echt heel mooi. En Goh, dat je dat plakboek nog hebt. Ik had ook zoiets maar dan over motoren. Ik heb het al een paar keer in mijn hand gehad om weg te doen, maar ik kan er geen afstand van doen. Zoiets gooi je niet weg!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat leuk dat je dat terug vond, ik herken er heel veel van uit dezelfde bronnen als jij destijds had. Verzameld heb ik het nooit, het leefde ook niet heel erg thuis. Herinner me dat er van veel foto’s ook ansichtkaarten te koop waren in die tijd.
  Maar óh… wat had ik graag ook zo’n jasje gehad als de “meisjes”op de foto rechts boven. 😉 Het was vast nog echt bont in die tijd dat zou nu niet meer zo snel gedragen worden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Erg leuk om te zien Jeanne, ik spaarde vanalles, postzegels, sigarenbandjes, lucifermerken, sinaasappelmerken, lucifermerken, wat niet al !De foto’s van de koninklijke familie herken ik bijna allemaal, hardstikke mooi om weer te zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s