Pieter Teylers huis

Sinds december 2021 kun je in het Teylersmuseum doorsteken naar het voormalige woonhuis van Pieter Teyler. (1702-1778) Hij was een man met veel gezichten. Hij was een gelovig mens, lid van de Doopsgezinde Gemeente in Haarlem. Zijn geloof vormt de basis voor zijn liefdadigheidswerk: het goede doen voor de ander. Hij is ook een man van de Verlichting. Hij had een brede belangstelling voor wetenschap en kunst en legde op die terreinen grote verzamelingen aan in de vorm van dure boeken, prenten, tekeningen en penningen. Beroepsmatig is hij zijdehandelaar en door een erfenis van het familiekapitaal heeft hij de mogelijkheid om onder meer geld te steken in de Engelse South Sea Company en de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij leent ook geld uit en belegt in de Bank of England. Teyler investeerde nooit rechtstreeks in plantages, maar bezit wel enkele anonieme obligaties. Zo begrijp je waar de rijkdom vandaan komt, die ook van het woonhuis afstraalt. Hij deed zijn erfenis over aan een stichting, die zorgden voor het beheer. Ze zijn tot op heden actief.

Heerlijk om te dwalen door het pas gerestaureerde huis. Je mocht overal lopen, niet gehinderd door touwtjes waar je achter moet blijven, behalve dan de allerbovenste verdieping. Die was niet toegankelijk. Door de lange marmeren gang loop je gewoon een andere tijd binnen.

Elke kamer was even prachtig

Overal zie je de prachtigste behangsoorten, lambriseringen en vloeren.

De keuken mag er ook zijn.

Op de eerste etage vind je nog een prachtige atelierkamer

en deze kamer vond ik ook al zo’n plaatje.

Het is duidelijk dat je niet komt uitgekeken daar en dan hebben ze ook nog eens alles zo goed als hetzelfde nagemaakt als poppenhuis!

Weer is het smullen, nu van alle moois in miniformaat!

Via de stijlvolle ovalen zaal van het Teylers museum kom je weer terug in 2023. Dus, breng je een bezoek aan het museum, vergeet niet het woonhuis mee te pikken!

11 gedachtes over “Pieter Teylers huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s