Marius van Dokkum

We ontdekten, dat er op een paar minuten lopen vanaf museum Harderwijk nóg een museum was. Daar gingen we na de lunch naar toe. Het Marius van Dokkummuseum valt onder het eigendom van Stadsmuseum Harderwijk en bevindt zich in een voormalige snijkamer, waar anatomische lessen werden gegeven, van de voormalige Universiteit van Harderwijk.

Ik had nog nooit van de kunstenaar gehoord, maar zijn werk was me wel bekend. Dit is museum en atelier in één. Dat is uniek, want het Marius van Dokkum museum is het enige geregistreerde museum van een nog levende kunstenaar.

Buiten wisten ze het al aantrekkelijk te maken voor ons.

Marius vindt het heel leuk om tussen de mensen te schilderen, vertelt graag over zijn werk en beantwoordt vragen van museumbezoekers. Zo heeft de kunstenaar tussen mei 2018 en september 2022 , onder toeziend oog van het publiek gewerkt aan het manshoge schilderij van wachters op het Centraal Station in Amsterdam.

De entree van het historische pand bevat nog een oude oven.

In de kelder zagen we allerlei soorten werk, zoals stillevens á la Henk Helmantel,

maar ook portretten en beeldhouwwerk. Hij probeert allerlei technieken uit.

Op de bovenetage was het werk te zien, waarmee Marius van Dokkum bekend is geworden. Hij is een mensenkijker en dat zie je terug op de humoristische schilderijen. De toeschouwers liepen hier glimlachend rond.

De perenserie vond ik het toppunt. Geweldig wat die man aan menselijke eigenschappen in een peer legt.

Hij heeft ook nog kinderboeken geschreven, uiteraard ook weer voorzien van prachtige tekeningen.

Voor de kinderen is er ook nog een eigen afdeling in het museum.

18 gedachtes over “Marius van Dokkum

 1. Deze musea staat in de agenda na de opening van de puzzelstentoonstelling 😉

  Ik raakte eerlijk gezegd wel een beetje in de war door jouw gebruik van ‘Marius van Dongen” … terwijl ik telkens puzzels maak van Marius van Dokkum’ en die 1e naam dus ook niet ken ;-0

  Like

 2. Ondanks dat Marius’ van Dokkum hier wel bekend is, mede doordat hij dezelfde achternaam heeft als mijn man, zijn we nog nooit in zijn museum geweest. Na het zien van jouw beelden staat ook dit hoog op het lijstje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Altijd goed voor een glimlach. In dat museum zou ik aan het eind van het bezoek de winkel waarschijnlijk niet overslaan.
  Toen wij 25 jaar getrouwd waren hebben we een van zijn kaarten gebruikt om onze vriendengroep uit te nodigen voor een etentje.
  Op schrijfcursus worden zijn kaarten soms gebruikt voor een opdracht.

  Geliked door 1 persoon

 4. De afbeelding van het koffiedrinkende echtpaar kreeg ik als felicitatiekaart toegezonden bij ons 55 jarig huwelijk. Het museum staat sindsdien op mijn verlanglijstje maar helaas, Harderwijk ligt niet echt om de hoek helaas. .

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben echt fan van de puzzels (en kaarten) van Marius van Dokkum. Ik ben nog wel in de winkel geweest, maar ten tijde van de corona moest je van te voren besproken hebben en dat had ik jammer genoeg niet. Nu heb ik toch een kleine impressie. Als ik in de buurt ben ga ik zeker nog een keer terug.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s