Laag water of niet?

In de gracht waar ons hotel aan lag zagen we al meteen, dat het water behoorlijk laag stond.

Al wandelend door de stad vielen mij meer plekken op, die duidden op laag water. Ik begreep, dat Venetië toch wel regelmatig te maken krijgt met dit natuurverschijnsel, maar ook met hoog water moet men daar rekening houden. Op zich logisch, dacht ik, gezien de ligging van Venetië, maar nu wordt de waterstand gekoppeld aan klimaatverandering. Bovendien kan deze laagwaterstand  van de zomer voor grote droogte zorgen met alle gevolgen van dien. Het is dus toch een teken aan de wand.

De laatste dag van ons verblijf zagen we dat de waterstand in de gracht nog een flink stuk gedaald was. En inderdaad werd de situatie toch wel nijpender. Dat merkten we aan het eind van de dag aan den lijve. Nadat we al flink wat stappen gezet hadden deze dag namen we de vaporetto, die ons tot vlak bij het hotel zou brengen. Maar opeens werden we allemaal van boord gestuurd. We waren nog lang niet thuis, maar de boot mocht of kon niet verder varen vanwege de té lage waterstand. Er waren al ongelukken gebeurd met gestrande boten. Dus moesten we het laatste stuk met de benenwagen.

Het gekke is echter, dat ik naast de lage waterstand ook op diverse plekken voorzorgsmaatregelen zag om een hoge waterstand te lijf te gaan. Overal podiumdelen om een halve meter hoger droge voeten te houden,

maar ook metalen platen, die nu al voor deuren zitten om het water buiten te houden.

Het San Marcoplein staat erom bekend, dat het vol water staat. Ik ben benieuwd of er inderdaad op korte termijn toch een overstroming aan komt. Ze zijn voorbereid.

14 gedachtes over “Laag water of niet?

  1. Ik las het laatst ergens over lage waterstand in Venetië. Ik moest meteen aan jou denken daar. Venetië staat meer bekend om hoge waterstanden. Maar laag water kan schadelijk zijn voor fundamenten die bloot komen te liggen, die dan gevoeliger zijn voor rot.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik dacht al de droogte valt mee, maar je foto’s laten het tegendeel wel zien.
    Las net in de krant: Water in Gardameer staat 60 centimeter lager dan normaal, droogte begint ‘serieus probleem’ te worden.
    Een slechtvooruitzicht, want Venetië is ook gebouwd op palen. Hans

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s