Museum Jan

Nou woon ik toch al heel wat jaren in het Noord-Hollandse, maar in Amstelveen was ik nog nooit geweest. C en ik brachten daar verandering in. Met bus, metro en tram bereikten wij onze bestemming. Nog een stuk lopen en we zaten in de Dorpsstraat van wat eruit zag als de oude dorpskern. In de tuin van de kerk stond een opvallend beeld. Die kerk had dan ook geen religieuze bestemming, maar was een medisch centrum geworden.

We gingen naar museum Jan, dat ook bij de kerk te vinden was. Het is een museum voor beeldende kunst en het blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie is bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst. Naast deze prachtige collectie biedt Museum Jan een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Op advies van bevriend kunstenaar Jan Verschoor richtte van der Togt in 1990 een stichting op, met het doel om zijn verzameling onder te brengen in een museum. In 1991 opende Museum Jan zijn deuren. Jan Verschoor was 25 jaar de directeur.

Jan van der Togt (1905-1995) was in zijn werkzame leven directeur van de Tomado-fabriek geweest. Het Tomado-boekenrekje werd iconisch en is ook nog in het museum te vinden.

Na zijn pensioen ging hij actief kunst verzamelen. Zijn glasverzameling was indrukwekkend. Het omvat Nederlands modern glas. Ongelooflijke staaltjes vakmanschap waren daar te bewonderen.

Eén vaas kwam uit Murano, waar ik een paar maanden geleden nog was.

Tsjechisch glas neemt in de verzameling een grote plaats in in. Glascultuur is in dat land al veel ouder dan bij ons.

Van der Togt kocht bovendien schilderijen van abstract-expressionistische schilders zoals Sam Francis.

Daarnaast eigentijdse beeldhouwwerken, waar voor mij Zadkine eruit sprong.

De gastexpositie was dit keer van mode-illustrator Piet Paris, pseudoniem voor Pieter ’t Hoen. (1962) Er was een combinatie gemaakt van zijn illustraties, glaskunst en mode van bekende ontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Paris tekeningen gaan terug tot de basis van vorm, kleur of symmetrie.

Hier zie je wat combinatie van tekeningen met een modedesign stuk. Thema vorm

Thema lijn

thema symmetrie

Het was een verrassend leuk museum.

17 gedachtes over “Museum Jan

  1. Zo’n Tomadorekje had ik in mijn jeugd ook en heeft lang ingepakt op zolder gelegen, bij verhuizing 10 jaar geleden eens op MP gekeken of dat nog wat op zou brengen, en tot mijn verrassing had ik een zeldzaam onderdeel erbij, goed verkocht dus.
    Het museum is prachtig, ben er ook vaak geweest

    Like

  2. Erg mooi! Geweldig die tomado rekjes, zo heel lang gehad en ik snap niet waar ze gebleven zijn! Zoiets doe je toch niet weg!
    De kunst is ook mooi!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s