Pr:oud

Een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd, dat was het idee achter de fototentoonstelling in De Hallen in Amsterdam.

Initiatiefneemster Micaela Bartels en fotografe Sevilay Maria van Dorst geven met deze expositie het startschot voor een landelijke bewustwordingscampagne.

Ze willen ouderen eens anders laten zien, dan het beeld, dat oud worden vervelend is, met kromme rug en verdrietig uit het raam starend. In ons gedachtengoed zit het onbewust verweven, dat mensen boven een bepaalde leeftijd zielig zijn of in ieder geval minder waardevol dan de jongeren onder ons. Men denkt, dat succesvol oud worden alleen is weggelegd voor degenen, die een jeugdige uitstraling weten te bewaren. Onzin natuurlijk.

Onder het motto ‘PR:OUD – trots op leeftijd’ gaat het duo de vastgeroeste stereotypen omtrent oud worden te lijf. Ze laten een geheel ander beeld zien van OUD. Zij belichten juist de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd.

Zo heb je ouderen (bijna) nog nooit gezien, maar ze zijn er wel!

16 gedachtes over “Pr:oud

 1. Ik ga ook richting PR:OUD geloof ik. Maar zo voel ik me nog niet. Mijn lijf vertelt mij soms wel wat anders. Maar dat wou ik eigenlijk niet schrijven… Als ik de foto’s zie (op de foto’s in je blog) dan bekruipt me toch een onbestemd gevoel… Daar zullen we het tijdens een wandeling eens over hebben 😉

  Like

 2. Naar mate ik zelf ouder wordt (in oktober 58) zie ik die schoonheid ook steeds meer. En minder waardevol? Onzin. Het gemak waarop oudere presentatoren op tv bijvoorbeeld worden afgeserveerd voor jongeren die er niets van bakken is mij een doorn in het oog. Met levenservaring is niets mis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat heet oud, ik ben het denk ik al een beetje, maar voel me nog niet zo. Toch vind ik het een goed idee om dat eens te belichten, om er eens van een andere kant naar te kijken. Oud, maar nog lang niet afgeschreven. Mooi in beeld gebracht ook overigens.

   Like

 3. Heel mooi. En wat is oud? Sommigen worden oud geboren of zijn al oud in hun twenties. Mijn grote voorbeeld is mijn moeder. Zij was nooit echt met haar leeftijd bezig en bleef jong van geest. Ik hoop ook op die manier oud te mogen worden. Helaas zijn er geen garanties – ons lichaam en onze geest kunnen een aardig loopje met ons nemen op hogere leeftijd.

  Like

  1. Tsja, wat is oud? Ik voel me beslist niet oud, ben het ook niet. Over een week of drie krijgen wij hier weer iemand te logeren die wat leeftijd betreft echt oud is maar qua geest beslist niet. Daar neem ik graag een voorbeeld aan. Prachtige mensen op de foto’s.

   Geliked door 1 persoon

 4. Hoewel niet iedere oudere de keus hééft om niet achter de geraniums te verdwijnen is het in grote lijnen wél zo dat “oud zijn” in je hoofd zit. In mijn hoofd wil het maar niet ouder worden dan een jaar of 40/50 . Eén van mijn “geheimen” is mijn heerlijk blogkring waar leeftijd eigenlijk totaal geen rol speelt. Onder de mensen blijven i.p.v in specifieke bejaardenclubs mee te draaien is een ander geheim.

  Like

 5. Trots op je leeftijd. Toevallig gisteren nog over gehad, hoe wij vroeger tegen onze ouders aankeken toen ze oud waren als wij nu. We hebben van onszelf het idee dat we jonger ogen en doen, dochter bevestigde dat. (gelukkig) Ondanks enige fysieke beperkingen waarop we ons, waar nodig, aanpassen leiden we een plezierig bestaan en zijn van plan dat nog een tijdje vol te houden.
  Een oud-collega verwoordde het mooi. ‘Ach, de vouwen worden wat dieper, maar verder heb ik geen klagen.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s