Het sprookjesboek

Ergens op zolder in een oude doos vond ik het sprookjesboek, geschreven en getekend door Rie Cramer.

Omdat mijn kleindochter speelde met poppetjesfiguren uit het sprookje van Sneeuwwitje en ik merkte, dat ze het verhaal kende, leek het me leuk om het aan haar voor te lezen. Daarvoor moest ik op zoek naar zolder.

En daar vond ik het boek, dat ook ooit mijn eerste kennismaking met sprookjes is geweest. Mijn naam en die van mijn broer en zus stonden erin geschreven. Ook mijn eigen kinderen heb ik eruit voorgelezen en nu is het dus de beurt aan mijn kleindochter. Drie generaties lang!

De tekst vond ik nog boven verwachting goed. Niet oubollig of plechtstatig taalgebruik, nee best des kinders. De tekeningen brengen na de vorige twee generaties nu ook mijn kleindochter weer in vervoering. Als je net helemaal in de prinsessenmodus zit, is succes verzekerd.

Sommige tekeningen zijn zwart-wit, maar de mooiste zijn in kleur.

Verder ligt het boek helemaal uit elkaar. Nadat het vastgeplakt is geweest, zie ik nog de sporen van de plakband, die verder alweer helemaal vergaan is.

Met potlood is de bladnummering ooit aangebracht, met als gevolg, dat het boek nog helemaal compleet is, ondanks alle losse bladeren.

Het wil wat zeggen, dat ik het boek in deze erbarmelijke staat bewaard heb. Nog steeds geniet ik van de mooie tekeningen en ik kan me nog herinneren hoe ik als kind ook onder de indruk was.

25 gedachtes over “Het sprookjesboek

  1. Wat mooi! Ik kreeg laatst “Het jaar rond” van Rie Cramer van een collega. Ook dat boek ligt uit elkaar, waardoor het niet meer in de orthotheek kon blijven staan, maar ze wist dat ze mij er nog een groot plezier mee kon doen! Ik moet dus ook nog een keer met plakband in de weer. Geniet van het voorlezen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Nee, niet met plakband repareren!
    Laat het repareren door een boekbinder. Vraag bij je bibliotheek of zij adressen weten of vraag naar materiaal om het boek te repareren. Tenminste als je het boek wilt behouden voor de toekomst. Je ziet wat plakband doet na jaren.
    Succes!

    Like

  3. Prachtig! Ik had de sprookjes van Grimm, geen idee of ik het nog heb. Met de verhuizing erg veel boeken weggedaan, van sommige heb ik best spijt, maar ja je kunt nu eenmaal niet alles bewaren en meestal staan ze toch maar ergens in een hoekje. Dir is een prachtig boek, Rie Cramer maakte schitterende tekeningen.

    Like

  4. Dat is voor jou een heel kostbaar boek. Ik heb al vaker oude boeken “gerestaureerd” en zou dit boek ook wel onder handen willen nemen. Als je het me toevertrouwt en een beetje geduld hebt (je bent het dan een paar weken kwijt) wil ik er graag aan beginnen.

    Like

  5. Ook ik heb mijn sprookjes van Moeder de Gans nog steeds in mijn bezit. Maar aan jouw plaatjes te zien is het een andere uitgave. Mijn oudste zus had het sprookjesboek van Grimm. Dat heb ik zelf ook nog gekocht toen ik ouder was en ook dat staat hier nog in de kast.

    Like

  6. Geweldig zo’n boek om uit voor te lezen. Die boeken van ons zijn destijds met de kinderen mee gegaan. Hier is nu de Gorgels van Jochem Myjer favoriet.

    Like

  7. Práchtig, Rie Cramer was ook niet de eerste de beste illustrator. En zoveel leuker om dat samen met een kleinkind te kijken dan al die moderne (gekuiste) sprookjesboeken. Zeker de moeite waard om het boek te bewaren.

    Like

  8. Veel goede raad over inbinden/restaureren is al gegeven. Wat heerlijk dat je nu je kleinkind weer kunt voorlezen. Ik heb ook nog een aantal sprookjesboeken staan met platen van Rie Cramer.

    Like

  9. Wat mooi zeg, dat je het hebt bewaard en deze mooie herinneringen koestert. Ik vind de tekeningen ook geweldig. heerlijk, dat voorlezen voor je kleindochter.

    Like

Plaats een reactie