Zouweboezem

Doordat we de uitzending ‘BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland’ van Arjan Dwarshuis zagen, kwamen wij, fotomaatjes, op het idee om naar de Zouweboezem te gaan, het kleinste ‘Belangrijke Vogelgebied’ van Nederland. Het leek ons leuk om zelf eens te gaan kijken, hoe de natuur daar in dat natuurreservaat ten zuiden van Utrecht stad in het voorjaar is. In Lexmond werden we opgepikt. Een bijzonder plaatsje aan de dijk van de Lek.

De Zouweboezem is een in de 14e eeuw gegraven boezemgebied, dat diende voor de opvang van het overtollige water uit de omliggende polders. Het gebied bestaat uit open water, riet- en zeggemoerassen, wilgengrienden en elzenbroekbos. (bron: natura 2000)

We werden niet teleurgesteld. Het is een prachtig natuurgebied. We boften natuurlijk met het weer en de mooie wolkenluchten.

De purperreiger is hier de voornaamste broedvogel. Zijn foerageergebied is hier, dus wij verwachtten deze prachtige reigersoort volop te kunnen fotograferen. Helaas, we zagen er zeggen en schrijven twee overvliegen. Wat dat betreft was ons bezoek teleurstellend.

Maar verder hebben we toch vrij veel vogels kunnen waarnemen. Even een greep uit de buit:

rietzanger en tjiftjaf

grauwe gans

kieviet en snor

blauwborst en vink

en de putter

18 gedachtes over “Zouweboezem

  1. genoten van ‘n mooie en avontuurlijke dag met toch ‘n grote “buit” maar wat ‘n topsport om dat kleine grut te spotten. Heerlijk om weer even na te genieten met jouw blog.

    Like

  2. Goeiemorgen Jeanne !!

    Prachtig weer die vogeltjes. Als organisator van wandelingen bij de wandelsite.nl zijn deze blogs goud waard. Ik ga eens kijken of ik er een wandeling kan organiseren?

    Fijne koningsdag vandaag !! Je zult vandaag best wel wat oranje gekke vogels voor je lens krijgen 😉

    Groetjes Pascal

    Like

  3. Leuk de info, ik ga het programma terugkijken. Jij inspireert met de blog vast veel meer mensen.

    Mooi dat jij ons nu meenam naar dit gebied de Zouweboezem.

    De Putter is zo fotogeniek, de Snor vind ik bijzonder om te zien. Het is niet makkelijk die te fotograferen.

    Nog een fijne dag, met vast veel mooie foto’s van Koningsdag.

    Ineke de Bruijn

    Like

Plaats een reactie