Huis van Hilde

Terug bij station Castricum had ik nog best wat tijd over. Ik bedacht om nu eens naar binnen te gaan in het Huis van Hilde, het archeologische museum. Al zo vaak was de afspreekplek ervoor, maar binnen was ik nog nooit.

Het Huis van Hilde huisvest enkele miljoenen archeologische vondsten, stuk voor stuk afkomstig uit de bodem van de provincie Noord-Holland. Uit alle periodes van de Noord-Hollandse geschiedenis is materiaal aanwezig: van hamerbijlen uit de Nieuwe Steentijd tot soldatenhelmen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een collectie die blijft groeien. Regelmatig komen nieuwe vondsten van recent archeologisch onderzoek binnen.

Een klein deel van de collectie is te zien in het museum, de rest bewaart men in het depot onder de meest optimale omstandigheden, in geklimatiseerde depotruimtes met een totaal oppervlak van 1560 vierkante meter. Om de temperatuur zo constant mogelijk te houden is het dak van de depotruimtes bedekt met een laag grond met beplanting.

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Je kunt je laten meevoeren met de vele prachtige verhalen die zich in de loop der eeuwen in onze provincie hebben afgespeeld. Je krijgt ook een indruk van de manieren van wonen.

De verhalen in de vaste tentoonstelling worden verteld met onder meer levensechte reconstructies van vroegere bewoners.  Op basis van gevonden skeletten heeft men met behulp van de modernste technieken een aantal levensechte mensfiguren gereconstrueerd. Trots kijken ze je als bezoeker aan, deze inwoners van wat nu Noord-Holland is, mannen zowel als vrouwen.

De naamgeefster van dit museum is Hilde, een vrouw, ook gereconstrueerd uit een gevonden skelet 300 tot 400 na christus.

Er zijn nog veel meer activiteiten te doen in dit mooi vormgegeven museum. Leuk om in de gaten te houden op https://www.huisvanhilde.nl.

7 gedachtes over “Huis van Hilde

Plaats een reactie