Retirement

Om mij heen gaat de een na de ander stoppen met werken. In mijn vrienden en vriendinnengroep slaat de schaal werkenden / niet-werkenden al aardig door naar de niet-werkenden. Daardoor word ik àl meer geconfronteerd met het feit, dat ik nog wèl werk. In echt drukke periodes of stressvolle tijden denk ik àl vaker: ‘Wil ik dit nog wel?’ Maar ik ben me er van bewust, dat die gedachtes eerder ontstaan doordat ik beïnvloed wordt door mijn omgeving vol met ‘pensionado’s’. Gelukkig werk ik meestal nog met veel plezier, maar ook ik merk dat ik ouder wordt, dat de dingen niet meer zo snel beklijven, dat ik niet altijd meer even enthousiast of gemotiveerd ben om de zoveelste onderwijsontwikkeling te volgen. Maar dat lijkt me ook wel heel gewoon als je zoals ik bezig bent met je 43ste schooljaar. Toch hoop ik gewoon door te kunnen gaan, want in principe ga ik ervoor om de 45 jaar vol te maken. Ik ben gezond, heb een mooie baan, dus wat wil ik eigenlijk nog meer. IMG_5559

5 gedachtes over “Retirement

 1. Maar waarom wil je die 45 jaar vol maken? Omdat je je werk zo leuk vindt? Of omdat je wil kunnen zeggen dat je 45 jaar hebt gewerkt? Of omdat het financieel beter uitkomt? Of omdat je bang bent in een gat te vallen als je niet meer werkt? Of….?
  (ik ben erg nieuwsgierig, maar het interesseert me omdat ik die keus ook moest maken)

  Like

 2. De laatste twee redenen spelen een rol. Financieel heb ik me vastgelegd om tot mijn 65ste te werken, maar dat jaar erbij tot 66 is nog de vraag of ik dat echt ga doen. Maar mijn dilemma is wel dat zwarte gat. Om mij heen zie ik ook mensen, die weer gaan werken, omdat ‘altijd vakantie’ toch minder goed voelt dan verwacht.

  Like

 3. Ja dat gat begrijp ik. Twee weken nadat ik gestopt was, ging ik al weer invallen (op mijn eigen school) en toen heb ik twee jaar nog vaak gewerkt. En nu doe ik twee dagen vrijwilligerswerk, wederom op mijn eigen school. Wel de lusten, niet de lasten. (en geen salaris natuurlijk). Maar het bevalt uitstekend!

  Like

 4. Ik herken de sentimenten. In mijn Belgische vriendenkring gaan ook steeds meer mensen met pensioen en mijn twee jaar jongere broer is net gestopt (zij het dat dit een apart verhaal is). Ook ik merk dat ik ouder word. En ook ik vind dat ik een mooie baan heb, al gaat het met het onderwijs de afgelopen jaren een kant uit waar ik niet blij van wordt. Maar de kentering is in aantocht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s