Het geluk van Limburg

9200000046552370Dit boek van Marcia Luyten was voor mij erg leuk om te lezen. Mijn jeugd kwam langs met allerlei gebruiken en voorvallen, zoals ik die ook heb beleefd, maar die ik eigenlijk vergeten was.  Ik groeide op aan de rand van de oostelijke mijnstreek. Wij woonden tussen de mijnwerkers, maar wij waren geen mijnwerkersgezin. Toch heb ik veel meegekregen van het leven in en bij de mijnen, zoals Marcia het in dit boek beschrijft. De ondergrondse mijnwerkers in onze buurt waren rijk, maar hun leven was zwaar. In onze buurt zijn heel wat mannen overleden aan stoflongen. Het boek beschrijft de  geschiedenis van de opkomst en ondergang van de mijnen, met daardoor heen verweven de familiegeschiedenis van Sjaak Vinders een zanger uit Kerkrade. Ik weet niet of het ook een leuk boek is voor mensen, die niets met Limburg en de mijnen hebben, maar voor mij was het thuiskomen.

6 gedachtes over “Het geluk van Limburg

 1. Gisteravond bij Andere Tijden was de hele uitzending gewijd aan het leven en werken in en rond de mijnen. Erg interessant. Als je het gemist hebt kun je misschien kijken bij Uitzending Gemist?

  Like

 2. Ja, ik heb de uitzending gisteravond gezien, maar ook eergisteravond was er een avondvullend programma over Limburg en de mijnen op NPO cultura. Dat heb je zo in ’t jaar van de mijnen’.

  Like

 3. Nee, dit zou niet een boek zijn dat ik snel zou uitkiezen, tenzij ik op de één of andere manier iets van de achtergrond van Limburg zou moeten weten om bepaalde dingen te kunnen plaatsen.

  Like

 4. Ja. Het is een geweldig boek ook voor mensen die daar niet zijn opgegroeid. Ik vond het heel erg toen ik het uit had. Alsof ik een vriend kwijt was.
  Heb met veel gevoel alles gelezen en ook nog veel vaderlandse geschiedenis meegekregen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s