Leef gelukkig!

De afgelopen dagen ben ik ingezogen in de geschiedenis van een welgestelde Joods-Amsterdamse familie, voor in en na de oorlog. Met als bijzonderheid dat de schrijver zelf ook een van de familieleden is en dus onderdeel van het verhaal. Het boek is samengesteld uit egodocumenten, dat wil zeggen, dat de schrijver een doos met brieven en knipsels had gekregen van zijn moeder. Al die brieven en informatie heeft hij omgebouwd tot dit aangrijpende familieportret. Maar toevallig is de schrijver ook gelinkt aan mijn familie. Hij is namelijk getrouwd met mijn nicht. Dat maakt het lezen wel speciaal.
naamloosOp de site van Bol.com staat de volgende samenvatting:
De foto is van 1925 en laat een welgestelde joods Amsterdamse familie zien. Rondom Karel Cohen, slager van beroep, en zijn vrouw Betje, staan de gezinnen van hun zonen Maurits en Max. Alle mensen op deze foto zijn inmiddels dood, maar hun dagboeken, sinterklaasgedichten en honderden brieven zijn bewaard gebleven. Van vóór, ín en van ná de oorlog. Karel en Betje hebben drie kleindochters en een kleinzoon. Eind jaren dertig vertrekt de kleinzoon naar Palestina. Karel sterft in december 1940 een natuurlijke dood. Twee kleindochters vluchten naar Zwitserland, waarbij er een, Netty, aan de Zwit¬serse grens wordt tegengehouden. Zij sterft in Auschwitz. De anderen duiken drie jaar lang onder en overleven de oorlog. Arjeh Kalmann, zoon van een van de hoofdpersonen, com¬poneerde portretten van de tien afgebeelde Cohennen. Zijn dominante opa Max sloot iedere brief af met de opdracht: ‘Leef gelukkig.’ Niemand slaagde daarin.
‘Wanneer ik niet sterk was, dan kon ik iedere dag verdriet hebben; ik loop door Amsterdam en de Kalverstraat als een vreemdeling, zelden ontmoet ik iemand uit mijn jeugd en later!’

2 gedachtes over “Leef gelukkig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s