Open Joodse Huizen van Verzet

Ik schreef al eens eerder over het boek ‘Leef gelukkig’. De schrijver, Arjeh Kalmann is de man van mijn nicht. Vandaag was Arjeh als spreker te gast in het huis waar zijn moeder is opgegroeid. In de oorlog moesten ze onderduiken en ze zijn er nooit meer teruggekeerd.  Arjeh en zijn vrouw waren ook nog nooit in dit huis geweest. In het boek, dat bestaat uit veel brieven van de diverse familieleden gaat het vaak over dit adres aan de Tweede Oosterparkstraat 245.

Arjeh vertelde aan de hand van foto’s, waarvan er veel ook in het boek zitten, zijn verhaal. En op een aantal foto’s herkende je nu het huis en de straat. Het bijzondere van deze familiegeschiedenis is, dat van het familieportret, waarvan in het boek aan alle personen een hoofdstuk geweid is, iedereen op één na, de oorlog heeft overleefd. Tijdens de heftige onderduikperiode hoopten ze allemaal op betere tijden en verlangden naar een leven in vrede en geluk. De vrede hebben ze gehaald, maar voor velen is het toch geen gelukkige tijd  geworden. Achteraf heeft dat met oorlogstrauma’s te maken. Mensen waren veel ziek, gingen scheiden, kortom, in het leven konden ze hun draai niet meer echt vinden. De opa van Arjeh ondertekende zijn brieven dan ook op een gegeven moment met ‘Leef gelukkiger’. Het project ‘Open Joodse Huizen van Verzet’ wordt al een paar jaar op 4 mei gehouden. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland zijn er activiteiten in huizen, waar ooit Joodse mensen gewoond hebben en in huizen die een link hebben met het Verzet. Het is goed om op deze manier ook aandacht te vragen voor alle verschrikkingen die er hebben plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Door de kleinschaligheid en het familiaire karakter van de bijeenkomsten raken de verhalen je des te meer.  We mogen dit alles nooit vergeten en het mag zeker nooit weer gebeuren.

7 gedachtes over “Open Joodse Huizen van Verzet

  1. Het is gewoon niet te bevatten voor mensen die het niet hebben meegemaakt. Ik ben 7 jaar na de oorlog geboren en heb eigenlijk nooit iets meegemaakt en in vrede geleefd. Buiten dat mijn vader in Nederlands Indië invalide is geworden en een been moest missen. Maar ook dat heeft veel discussies en tranen opgeleverd. Want wat wilden we daar nog…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s