Anekdotes uit 43 jaar onderwijs

Mijn werkzame leven begon in 1973. Nadat ik de Pedagogische Academie met goed gevolg had doorlopen, ging ik solliciteren. In Limburg was er een onderwijzersoverschot. Dat kwam mij heel goed uit. Inmiddels had ik al twee jaar verkering, maar mijn lief woonde in Noord Holland. Er moest iets gebeuren, zodat onze relatie vastere vormen kon gaan aannemen. Dus solliciteerde ik in Noord Holland zonder dat ik dat met iemand overlegd had. Mijn ouders zouden het zeker niet goedkeuren en mijn vriend wilde geen enkele druk uitoefenen. Het was immers best wel een grote stap om je provincie te verlaten. Maar ik had op een of andere manier een innerlijke drang, die niet te stuiten was.

0685Dus stond ik op een doordeweekse dag bij mijn vriend thuis op de stoep met het verzoek of ik een fiets kon lenen om op sollicitatiebezoek te gaan naar de school in Broek in Waterland. Iedereen was even verbaasd om mij daar te zien, maar ik vertrok naar Broek. Ik moest een proefles geven met 5 man achterin de klas, die mij moesten beoordelen. Als groentje met een Limburgs accent werd ik niet aangenomen. Nee, ik weet de echte reden niet meer, maar ik denk, dat ik niet erg zeker was van mijn zaak en dat ik dat ook heb uitgestraald. Het is wel leuk om te vermelden, dat ik nu toch als afsluiting van mijn loopbaan op het Broekse schooltje terecht ben gekomen. Hier heb ik straks nog bijna drie jaar gewerkt.

De foto is van de site van ‘Oud Broek’ en is van veel langer gelden, dan waar ik het over heb. Het gaat mij om dat schoolgebouw. Daar ging ik solliciteren. Inmiddels zit de school in een ander gebouw, dat alweer bijna 40 jaar oud is en er is een nieuwe school in ontwikkeling.

9 gedachtes over “Anekdotes uit 43 jaar onderwijs

  1. Leuk om te lezen! Ook ik stond (zeven jaren) voor de klas: eerst vlakbij huis, in Limburg, vervolgens werd ik zonder slag of stoot benoemd in Hilversum. In 1972 eindigde ik mijn (onderwijzeressen-)loopbaan in De werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke in Bilthoven… en we trokken weer terug naar Limburg….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s