Winter in Glosterhuis

9200000045961337Ik had nog nooit iets van Vonne van der Meer gelezen. Dit boek had opeens een toepasselijk thema als onderwerp: de oude mens, die zijn levenseinde zelf in de hand heeft (of niet). Toepasselijk vanwege het overlijden van mijn beste vriendin enkele maanden geleden en het werk van mijn zus, dat gaat over oud worden en hoe dat zal zijn. Nu dit boek met een kijkje in de toekomst, het speelt in 2024. Het verhaal is natuurlijk verzonnen, maar de gedachtengangen van de beide broers over waar ze mee bezig zijn had een hoog realiteitsgehalte. De ene broer creëerde een sterfplek, de andere een plek met de mogelijkheid om toch door te leven.  Ik ga nog wel eens meer lezen van Vonne van der Meer.

Dit is een samenvatting van Bolcom: In ‘Winter in Gloster Huis’ nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de klaar-met-leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Maar wie laat zich daarnaartoe lokken? Wie denkt nog dat er iets beters bestaat dan de maakbare dood?

‘Winter in Gloster Huis’ is een kleine roman over een grote dwaasheid: het gevecht van een Don Quichot met de reus aan de overzijde. 

3 gedachtes over “Winter in Glosterhuis

  1. ben 84, gezond van lijf en leden en geest, maar ben als de dood om honderd te worden. maar toch, ik heb nog zo vreselijk veel te doen, en wil zien hoe mijn achterkleinkinderen opgroeien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s