Heidense kapel

Als we, vooral op zondagen, willen wandelen, rijden we regelmatig naar Den Oever op (voormalig eiland) Wieringen. In de haven is het altijd genieten van de aanblik van de vissersboten. img_2002Loop je dan de dijk over dan ben je van rust verzekerd langs de Waddenzeekust, als je daar behoefte aan hebt, uiteraard. Je loopt daar echt zo goed als alleen.  Heerlijk die leegte en wijdheid. img_1984We liepen voorbij Stroe en wilden uitrusten op het idyllische kerkhof aldaar. De vorige keer hadden we ontdekt dat er allerlei bedrijvigheid was op het kerkhof, dus we hoopten nu dat we er weer konden zitten. Tot onze verrassing zagen we dat er een kleine kapel was verrezen. Het was nog in aanbouw, maar wel bijna klaar. Op een aanplakbord zagen we dat het gaat om ‘ de heidense kapel van Stroe’. Ik word aangesproken door een man die de architect bleek te zijn. Apetrots vertelt hij mij over de groep mensen, die al 3 jaar bezig zijn om dit kerkje te verwezenlijken. Het laat de historie weer tot leven komen. Hij vertelt dat er verschillende tekeningen van de vroegere kapel in omloop zijn en dat hij heeft geprobeerd om in sfeer dezelfde aanblik te krijgen. De kant van de hoofdingang komt vrijwel overeen met tekeningen, de rest is aangepast, ook aan de financiële mogelijkheden. Hij legt uit dat de deur op het noorden de vrouweningang is, die bij mij maar tot schouderhoogte komt en over de plaquette van het varken, die nu nagemaakt is, want het origineel is zoek. Dat varken of zwijn is de heidense invloed. Voordat de kerstening plaatsvond was dit ook al een mystieke plek, waar de god Freyr werd aanbeden. Die werd altijd afgebeeld met een zwijn. Boven de hoofdingang in een nisje zal nog een beeldje geplaatst worden van Willibrord, die ooit bisschop van de Friezen was en verantwoordelijk voor het bouwen van een kapel op deze plek. wieringen

img_1990Verderop op het kerkhof lagen de oude grafstenen al klaar, die op de vloer komen te liggen en volgende week wordt er een hele oude houten deur geplaatst. Zo leuk om al deze informatie te horen en ook nog alles te lezen op hun website!

Mooie initiatieven zijn dit!img_1986

9 gedachtes over “Heidense kapel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s