Theo Jansen

Emie nodigde ons (Marthy en mijzelf) uit om de bijzondere tentoonstelling van het werk van Theo Jansen te komen bekijken. Onder het genot van een kopje koffie maakte ik kennis met Emie. Marthy en ik hadden elkaar al eerder ontmoet. Een blogvriendin ontmoeten is een aparte gewaarwording. Je kent elkaar niet en toch ook weer wel. p1000579Met zijn drieën wandelden we naar Museum Prinsenhof om de Strandbeesten van Theo Jansen te bekijken. Normaliter laat hij zo’n strandbeest op het strand tot leven komen, maar hier op de binnenplaats van het Prinsenhof werden enkele oude strandbeesten kort gereanimeerd. Op de film en bij de tentoonstelling heeft men het over de werken alsof het echte dieren zijn. Ze zijn gemaakt van pvc buizen met tieribs in allerlei koppelingen, waardoor ze kunnen bewegen door de wind.
p1000569 Theo Jansen maakt al 17 jaar lang, elk jaar een nieuw beest. Hij heeft dan geleerd van de ervaringen van zijn vorige maaksel. Er zit een evolutie in vandaar dat de kunstenaar er ook een evolutietheorie bij ontwikkeld heeft en hij zijn schepsels in een bepaald tijdsoverzicht heeft geplaatst.  Men reanimeerde verschillende andere beesten. Men liet de paringsdans zien, alsof deze beesten zelf voor nakomelingen moeten zorgen.
p1000592Het voortbewegen kent een ontwikkeling: de dieren bewegen voort op poten……
p1000586
maar poten worden vervangen door een soort van rupsbanden.
p1000591 Het was een prachtige tentoonstelling en een bijzonder gezellige dag met mijn blogvriendinnen.

13 gedachtes over “Theo Jansen

  1. Ik vind het leuk om hier en daar over expositie, musea en films te lezen. Sinds kort een museumkaart van de bank/giroloterij en dat is net een extra zetje om vaker te gaan. Ja bloggen en vriendinnen ontmoeten is leuk. fijn weekend.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s