Prinsenhof

Als je dan toch in het Prinsenhof in Delft bent (voor Theo Jansen), moet je natuurlijk wel de rest van het museum ook bekijken. De beruchte historische plek waar Willem van Oranje werd vermoord door Balthazar Gerards ligt centraal in het museum. Onderaan een trap verschijnt een lugubere schim met pistool achter een pilaar, dan hoor je een knal en zie je een schaduwvlek neervallen op de grond. In de muur zitten de échte kogelgaten nog, tegenwoordig beschermd achter glas. Dit is gedaan om verder uitslijten van de gaten te voorkomen. Mensen hebben en hadden teveel de behoefte om aan de gaten te gaan voelen. Doordat men op deze manier vorm heeft gegeven aan zo’n historisch belangrijke gebeurtenis, zit die plek wel in je geheugen gegrift. Mooi gedaan.p1000594 In een andere zaal hingen alle stadhouders, koningen en koningen die ooit over de Nederlanden geregeerd hebben bij elkaar om de grafsteen van Willem van Oranje. p1000595 Ik was op zoek naar twee huwelijksportretten van mensen, die ooit op kasteel Ilpenstein hebben gewoond. Volgens bronnen zouden die portretten hier hangen. Zelf had ik ze jaren terug ook hier gezien. Helaas waren Frans Banninck Cocq en Maria Overlander nu onvindbaar. Jammer. 20150924115603c8a70bb7d

4 gedachtes over “Prinsenhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s