Jean Tinguely in het Stedelijk

Ze noemen het Kinetische kunst. In de werken gaat het om de beweging. Het is interessant om de artistieke ontwikkeling van de man te ontdekken. In de tentoonstelling in het Stedelijk museum in Amsterdam zie je de opbouw wel vanaf 1954 tot aan zijn dood zo’n 25 jaar geleden. Ik zag een opbouw van fijn materiaal, zoals ijzerdraad naar grof afval, oud ijzer. Ook zag je de ontwikkeling van geen of weinig beweging tot ingenieuze apparaten, die in zijn geheel in beweging gaan als je op de ‘aan’ knop drukt. Wel fascinerend om te zien, maar qua schoonheid vond ik de vroegste werken het mooist. Maar zo moet je misschien niet kijken naar deze kunstenaar.p1000607

1954 p1000608

1955 p10006091968p1000615Bij dit werk is de invloed van Niki de Saint Phalle, duidelijk zichtbaar. Tinguely heeft een aantal projecten met haar samen gemaakt, zoals een fontein in Parijs. Ook waren ze geliefden. Het fleurige werk van Niki maakt me blij, terwijl de machinekunst van Jean niets opwekkends heeft of het moet de beweging zijn.

8 gedachtes over “Jean Tinguely in het Stedelijk

  1. Ik heb een echt gevoel voor kunst ontdekt toen ik werd uitgenodigd door een blogger om een te komen kijken naar zijn en andermans werk op een tentoonstelling. Ik heb daar niet alleen kennis gemaakt met de blogger, maar ook met de kunstenaars die daar allen exposeerden. Een wereld ging voor mij open en ben Ferrie daar nog steeds dankbaar voor. Op mijn site kun je dat terugvinden…https://www.bvision.nl/2010/08/09/een-bijzondere-ontmoeting/

    Liked by 1 persoon

  2. Ja, ik wil er ook graag heen. Heel vroeger heb ik een werk gezien en ik was verrast hoe het piepte en kraakte. Dat heeft toch kennelijk veel indruk gemaakt. Het was waarschijnlijk door het Stedelijk aangekocht, want geregeld stond dat werk ergens te bewegen en te piepen tot op een dag ik er binnenkwam en …. het akelig stilstond. Ik heb ook een museumkaart. Is heerlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s