Herintreder

Ja, wat had ik graag dit jaar weer herintreder willen zijn met Carnaval. Mijn hele jeugd ben ik ermee opgegroeid en ik heb er heerlijke herinneringen aan. Toen ik naar Noord Holland ging wonen heb ik het geprobeerd er afstand van te nemen.  Zo’n vijf jaar geleden heb ik me weer in Maastricht in het carnavalsgedruis gestort en ik vond het heerlijk. Het is daarna een paar jaar gelukt. Als je ver weg woont moet er nogal wat georganiseerd worden en heb je ook mensen nodig die met je mee gaan. Ik ben tenminste niet zo’n Einzelgänger. Dit jaar heb ik geen gezelschap gevonden helaas. Ik heb me erbij neergelegd, maar merk zo’n zondagmiddag toch dat het aan me knaagt. Hier in het dorp kun je een kanon afschieten zo stil is het. Dat in schril contrast met de wetenschap dat er overal optochten trekken in het zuiden. Onderstaande tekening is uit het boek Nederland van Charlotte Dematonsp1010072

Van Cécile Narinx (Volkskrant 25-02-2017) heb ik het begrip herintreder gepikt. Dat vond ik wel goed gevonden. Ook zij heeft de draad weer opgepakt na jaren. In Limburg worden veel mensen juist Carnavalsmoe en het lijkt wel of degenen die er zich jaren van distantieerden, nu toch die behoefte weer krijgen. Leuk fenomeen. In Venlo is zelfs een Prins Carnaval gekozen die in Amsterdam woont. Hij heeft een treffend lied gemaakt over de problematiek van je roots.

Volgend jaar maar weer een poging doen, want het verlangen blijft.

12 gedachtes over “Herintreder

  1. Het verlangen naar Limburg deel ik met jou. Niet zozeer naar Carnaval, maar wel naar het prachtige heuvellandschap, naar het zangerige dialect en de hartelijkheid van de mensen. En mijn familie natuurlijk.
    Dank voor het delen van dat mooie liedje!
    Ik hoop van harte dat je volgend jaar weer terug kunt gaan naar je geliefd Maastricht.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s