Februaristaking 1941

Jaarlijks op 25 februari wordt bij het standbeeld ‘de Dokwerker’ herdacht, dat dappere burgers tijdens de oorlog in 1941 het werk neerlegden uit protest tegen alles wat de Duitsers de Joden aandeden: de februaristaking.

Op Amsterdamse scholen was er dit jaar een project rondom de Dokwerker. Er zijn door basisschoolkinderen uit de hoogste groepen Dokwerkers gemaakt. Het is een imposante beeldengroep geworden, die je in de hal van het verzetsmuseum kunt bekijken.  p1000994 p1000995 De kinderen hebben ook gedichten geschreven. Die hangen er boven. Er waren prachtige exemplaren bij. Ik heb er ééntje min of meer willekeurig uitgekozen. Het was afgelopen maandag ondoenlijk om al die gedichten even snel te lezen en goed op je te laten inwerken. p1000993De strekking van alle gedichten was wel duidelijk: Nooit meer oorlog!  Nog altijd zijn de waarden waarvoor men destijds stond heel actueel:  opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme.

5 gedachtes over “Februaristaking 1941

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s