Dokwerker

Vandaag Amsterdam doorkruist met vriend R. Het was alweer een tijd geleden, dat we elkaar gesproken hadden, dus er was heel wat bij te praten. Ondertussen waren we  richting Jodenkwartier gelopen. Het zal de tijd van het jaar zijn, ik kom er opeens vaak. De Portugese synagoge had zo’n indruk op me gemaakt, die wilde ik R ook laten zien. Het is heel bijzonder, dat tijdens diensten de beneden verdieping voor vrouwen verboden is, maar dat vrouwen daar wel mogen komen, als bezoeker. Mannelijke bezoekers moeten daarentegen wel een keppeltje op, ook buiten de dienst. Dat geeft wel een apart effect.p1010095 Dit keer lagen er bloemen bij het monument van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De herdenking was immers 25 februari geweest. Het blijft een indrukwekkend standbeeld gemaakt door Mari Andriessen. Goed om te weten, dat dit beeld hier staat, zodat we de moedige mensen niet vergeten, die al in 1941 protesteerden tegen alles wat de Duitsers de Joden aandeden.p1010100

7 gedachtes over “Dokwerker

  1. Mag niet vergeten worden.
    Een paar jaar terug liepen wij mee in een wandeltocht door Oud-Amsterdam, ieder jaar rond 11/12 maart georganiseerd door vereniging( Oska) Ons Genoegen, vanuit de Elandstraat .Het thema was toen de jodenvervolging, steeds kwamen we plaquettes voorbij die hieraan herinnerden. Indrukwekkend.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s