Uithangbord 57

In Monnickendam wandelden wij langs de Speeltoren, de blikvanger van het oude stadje. Hoog in de toren zag ik deze engel in de zon glimmen. Ximaar zou dit een uithangobject noemen en dat is in dit geval ook wel een betere benaming.

De speeltoren is nog over van het vroegere stadhuis. Er is nu een museum in gevestigd. Ook zit in de toren het oudste nog bespeelbare carillon ter wereld. Onder de engel gaat een soort carousel draaien als de torenklok slaat en het carillon gaat spelen. Een informatief filmpje is hier te zien.

2 gedachtes over “Uithangbord 57

  1. Idd een mooi filmpje. Mij is opgevallen dat carillons vooral in Nederland en Vlaanderen te vinden zijn en ten zuiden van Arras wordt het al snel veel minder. Ook in Duitsland is het meer langdrurig tegen een eentonige klok hengsten dan dat er een leuk melodietje uitkomt. Als dat zo is, dan zit dat daar aan een raadhuis en niet in een kerktoren. In Alkmaar 4 speeltrommels actief en ze werken aan een 5de bij het station. Ik vind dat wel gezellig.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s