Reizen per fiets

Twee totaal verschillende reisverslagen zijn het. Het gemeenschappelijke is, dat het reizen bij alle twee per fiets gebeurt.  Beiden zijn ook nogal impulsief van start gegaan, dat wil zeggen zonder noemenswaardige fietstraining. Bij de een is alle materieel tot in de puntjes verzorgd en zelfs afgestemd op kleur (rose) maar bij de ander is er op het laatste moment een tweedehands racefiets aangeschaft voor €95,-. Ze hebben allebei hun fietsdoel bereikt, dat was voor de een Rome en voor de ander het orakel van Delphi in Griekenland. Maar de benadering van hun ervaringen onderweg, het genot van onderweg zijn, het afzien, de natuur zie je op heel verschillende wijze terug in de boeken. Ilja Leonard Pfeiffer heeft een filosofische insteek met zijn reisverslag. Een boek voor fietsers, dromers en voor alle mensen die beseffen dat je meer leert van een moeizame beklimming dan van een makkelijke afdaling en dat de weg belangrijker is dan het doel.

De hele tocht van Rosita Steenbeek staat in het teken van haar einddoel. De sporen van de oude geschiedenis van Grieken en Romeinen ziet ze onderweg overal in terug. Zij probeert haar bewondering voor de oude culturen over te brengen in haar reisverslag. ‘Ken uzelve,’ gebood het orakel. Nooit hadden ze gedacht daar op deze manier achter te komen. 

Ik vond beide boeken erg leuk om te lezen en ben helemaal geïnspireerd geraakt om mijn fiets eens wat vaker uit de schuur te halen.

De schuingedrukte teksten komen uit recensies op Bol.com

3 gedachtes over “Reizen per fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s