Duits fietsen

Ik ben een held in het verkeer, reageer te traag, kan slecht links-rechts onderscheiden en zie overal gevaar. Daardoor durf ik àl minder goed te fietsen in een drukke stad. Toch ben ik hier in Duitsland op de ‘ruilfiets’ gestapt en…………..het wonder is geschied. Ik heb veel gefietst, ook regelmatig door de drukke stad. En ik vind fietsen weer leuk. Hoe dat zo kan?

 • Je mag in Duitsland op het trottoir fietsen
 • Je mag het trottoir aan beide kanten van de weg nemen, je kiest de kant die je het beste uitkomt. Je hebt dus wel tegenliggers te verwachten en ook voetgangers waar je op moet letten. Toch is het voor mij overzichtelijk en het voelt veilig, dat je gescheiden fietst van het gemotoriseerde verkeer.
 • Automobilisten gaan uiterst behoedzaam met fietsers om. Ze gaan zachter rijden als ze je willen inhalen. Bij het passeren nemen ze een super grote boog om je heen. Ze blijven soms ook staan om je te laten passeren.
 • Naast trottoirs zijn er gewone verharde wegen op het platteland, maar ook veel onverharde kiezelpaden en zandweggetjes. Mits het zand niet te mul is vind ik het over onverharde paden fietsen ouderwets leuk.
 • Sta je op de kaart te kijken, komt er meteen iemand aan die ‘behilflich’ wil zijn.

Daarbij komt, dat mijn ruilfiets zo lekker fietst. Ik heb geen enkele keer zadelpijn gehad. Ook niet na de tochten van 70 kilometer per dag. Dat heeft, denk ik, te maken met je houding op de fiets. De druk op het zadel is anders dan thuis. En dat komt weer door het ossenkop-stuur. Eerst leek me dat ook weer eng, maar ik ben heel enthousiast geworden. Ik wil thuis ook zo’n stuur!!

 

16 gedachtes over “Duits fietsen

 1. Ik herken je angsten, die had ik ook. Maar in Nederland wordt minder rekening gehouden met fietsers (overigens ook door fietsers ten opzichte van het snelverkeer) en daardoor heb ik mijn fiets aan de wilgen gehangen. Nou ja, aan schoonzus gegeven, die er wel met veel plezier op wegrijdt 😉

  Liked by 2 people

 2. Dit is een vlinderstuur of een zogenaamd multifunctionel stuur, omdat je je handen tijdens het fitsen hoog of laag kan plaatsen en horizontaal of vertikaal. Een ossekopstuur is zo’n opzet stuur in het midden waar voorover je met je onderarmen op ligt.

  Zelf heb ik veel in Duitsland gefietst en mij krijgen ze die ellendige fiets/voetgangerstoepjes niet op. Vaak slecht bestraat, smal en veel uitritten van garageboxen. Meestal staat er onder zo’n bord ‘fahradfrei’ en dan mag je op de prima geasfalteerde weg.

  Ruimte op de weg moet je zelf afdwingen. Gewoon 60 tot 90 cm van de kant rijden zodat auto’s minder ruimte krijgen om je in te halen als er tegenliggers zijn. Ook zo veilig voor de automobilist die dan geen domme inhaalmanouvre gaat uitvoeren. In de meeste landen krijg je als fietsers veel ruimte. Adviesafstand voor inhalen is in Frankrijk 1,5 meter en in Duitsland 1 meter. In NL wordt teveel gefietst en krijg je die ruimte vaak niet in de drukbevolktere gebieden. GB is nog veel erger door hun te smalle wegen. Niedersachsen is erg gunstig, die hebben ook langs veel buitenwegen goede vrijliggende fietspaden. In het zuiden van Duitsland is dat veel minder. O ja en alleen in Nederland mogen 2 mensen naast elkaar fietsen.

  Liked by 1 persoon

 3. Fietsen is nooit mijn favoriete bezigheid geweest voornamelijk omdat je al zo’n eind moet rijden om buiten de stad te komen.
  Paar jaar geleden naar het platteland verhuisd en toen wilde ik het wel weer oppakken, lukt echter niet omdat ik door artrose en krachtverlies in armen de fiets niet meer in balans kon houden met op- en afstappen.
  Na veel aarzelen toch een driewieler aangeschaft en nu tour ik weer vrolijk rond.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb op mijn gewone fiets ook zo’n stuur en heb daar jaren mee naar mijn werk gefietst. Te lang in één houding op de fiets zorgt voor problemen bij mij en doordat ik met dit stuur telkens van houding kan wisselen kon ik blijven fietsen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s